Wat heb je als moeder echt nodig en moet je weten als je baby er is?

Home » Wat heb je als moeder echt nodig en moet je weten als je baby er is?

Wat moet je weten als je een baby krijgt

Een bolle buik, misschien nog wel een bollere toet en enkels die meer op olifantenpoten lijken. Ondertussen lees je je suf over hoe een bevalling kan beginnen, welke benodigdheden je ècht in huis moet hebben voor als de baby er is en vraag je je wanhopig af of je altijd zo dik blijft. Yeah..been there, done that. De afgelopen jaren heb ik er twee kids uit gepoept en heb ik zowat ieder boek of tijdschrift gelezen om maar goed voorbereid te zijn. En ik kan je vertellen; de beste leerschool is het leven zelf. Maar wat zijn nu de belangrijkste artikelen die je in huis moet hebben en welke kennis is belangrijk voor als die kleine mini-me er is? Ik vertel het je!

Natuurlijk is het moeten hebben van dingen voor iedereen anders. Maar voor mij waren er wel dingen die ik heel fijn vond dat ze er waren en sommige dingen had ik gewoonweg niet nodig. En wat had ik graag willen weten van te voren?

♥ Genoeg rompers. Een pasgeboren baby poept en plast de hele dag door en je moet rekenen op zo’n acht vieze luiers per dag die je moet verschonen. Helaas hebben baby’s niet gehoord van netjes binnen de randjes poepen en is het soms een smeerboel van Jan Doedel. Rompers zijn niet aan te slepen en hier mag je dus genoeg van in huis hebben!

♥ Hydrofiele doeken worden je grootste vrienden. Zo’n woord dat haast lijkt op een auto-onderdeel, maar niets is minder waar. Dit is een doek die van water houdt. De naam zegt het al. Maar niet alleen van water, deze goede buddy neemt ook graag babyplas, melk die uit je borsten lekt en ander ongewenst vocht op. Echt waar, deze heb je gewoon nodig! Ik stopte ze ’s nachts ook graag in mijn pyjama bij mijn borsten omdat die gigantisch lekten. Ja. De. Hele. Nacht. Door. Yay.

♥ Zoogcompressen of vacuümzuigende siliconen pads (Lily Padz) voor je borsten. Zoals hierboven genoemd ga je een tijd tegemoet – tenminste als je borstvoeding geeft – waarin lekken centraal staat. Staan je borsten niet op knappen, dan lekken ze wel als je kindje smakgeluiden gaat maken of een huiltje geeft. In deze periode reageren ze op ieder signaaltje en zit jij met de gebakken peren. Zoogcompressen zijn heel fijn voor thuis omdat je die makkelijk kunt verwisselen en lekker veel vocht opnemen. Wil je iets discreter met je boezem lopen en niet scheve gezichten hebben als zo’n compres omhoog piept uit je bh? Kies dan voor de siliconen pads. Nadeeltje is dat die geen vocht opnemen, maar alleen het lekken tegenhouden (waardoor je dus wel meer knellende borsten hebt).

♥ Stuwing van je borsten kan een hel zijn. Je moet niet gek moet opkijken als je ontzettend veel pijn hebt tijdens de stuwingperiode. Stuwing van de borsten komt ongeveer drie dagen na de bevalling opzetten en zorgt ervoor dat er veel melk aangemaakt wordt voor je kindje. Heel fijn geregeld door moeder natuur, maar omdat er zoveel tegelijk komt, worden je borsten (in ieder geval bij mij) kei- en keihard. Het is alsof je een mislukte borstoperatie bent ondergaan en de siliconen verkeerd geplaatst zijn. Auw! Het vervelende is dat je alleen paracetamol kunt nemen tegen de pijn, want pijnstilling komt ook in de moedermelk terecht. Het liefste nam ik een shot morfine, want dit deed zeer! Gelukkig kreeg ik bij de tweede bevalling als tip om gekneusde witte koolbladeren om mijn borsten te vouwen en dit helpt heel goed! De hardheid en pijn nemen aanzienlijk af.

♥ Een elektrische kruik vind ik zelf veel veiliger dan zo’n ouderwetse, metalen kruik. Ik was veel te bang dat deze zou gaan lekken en mijn pasgeboren kindje zou verbranden. Wij kozen zelf voor de Belly Babywarmer en deze kun je opladen, dan in het bedje leggen en zodra je baby erin gaat, kun je deze aan het voeteneinde leggen zodat de baby wel van de warmte kan genieten, maar niet te heet wordt.

♥ En dan zijn er van die dingen die je van te voren niet kunt weten, maar alleen kunt ervaren. Zet bijvoorbeeld je commode nooit te dicht bij je gordijnen, want geheid dat die door een poep-spuitende-baby wordt onder besmeurd als je nèt de luier wilt verschonen. Het is me tot twee keer toe gebeurd en toen heb ik de commode verplaatst, lol. En nog zo’n eentje, zorg dat de randjes van de luier goed over de billetjes heen zitten, want anders druipt er substantie onderdoor waarvan je niet wilt weten wat het is.

♥ Ook iets heel belangrijks; vergeet vooral niet om het hoofdje van je kindje direct vanaf de geboorte steeds een andere kant op te leggen. Bij het ene slaapje naar rechts laten kijken, de andere keer naar links. Zo voorkom je dat het hoofdje aan één kant plat gaat worden. Als dit eenmaal is gebeurd, is het namelijk heel moeilijk te corrigeren en dan baal je als een stekker. Probeer je kindje dus ook in de box steeds even de andere kant op te laten kijken!

♥ En als laatste: wees voorbereid dat je de komende maanden een brakke aap bent. Het voelt alsof je wekenlang hebt gestapt en nooit hersteld bent van die kater. Yep, maak je borst maar nat, slapen zul je weinig en als het lukt, zal het maximaal drie uurtjes zijn voordat de volgende voeding zich aandient. Slaap veel en genoeg voordat je bent uitgerekend, want een slaapreserve is hard nodig!

Ik hoop dat ik je als aankomende mama (of misschien in de toekomst?) een beetje op weg heb kunnen helpen met dingen die belangrijk voor je kunnen zijn.

Als je al moeder bent, wat kon jij echt niet missen toen je een baby kreeg? 

handwritten-liefs-liset

Leave a Reply

Your email address will not be published.