4 x Webshops met betaalbare, duurzame kleding (Fair Fashion)

Jep, mijn zoektocht duurt voort! Vorige week vertelde ik dat ik meer wil gaan letten op duurzame kleding, ook wel Fair Fashion genoemd. Hoe fijn zou het zijn als ik straks in ieder geval voor de helft mijn kledingkast gevuld heb met kleding die op een eerlijke manier en met duurzame stoffen is gemaakt? Zonder dat mensen uitgebuit worden of moeten werken met giftige stoffen. Ik wist niet of het makkelijk zou zijn om duurzame, maar ook betaalbare kledingwinkels te vinden, maar hier komen ze hoor!

De kledingwinkels en webshops die ik vond, zijn makkelijk bereikbaar en voor de beginnende Fair Fashion-shopper lekker laagdrempelig. Je weet vaak niet waar je moet beginnen, maar toen ik ging zoeken naar duurzame kleding, werd het me duidelijk dat een paar grote winkelketens wel degelijk hun steentje bijdragen door een speciale ‘groene’ lijn in hun assortiment op te nemen.

C&A

De eerste winkel die ik tegenkwam is C&A. Heel toevallig begon ik hier op mijn 15de mijn allereerste bijbaantje en heb daar vier jaar lang met veel plezier gewerkt! Leuk om te merken dat deze winkel dan ook goed bezig is met haar Biocotton lijn.

Deze lijn werkt met biologisch katoen en is ook nog eens hartstikke betaalbaar. In de webshop vind je echt een heel groot aanbod aan tops, ondergoed, jurken, grote maten, kinder- en zwangerschapskleding die gemaakt is van biologisch katoen.

Wist je dat C&A zelfs de grootste gebruiker ter wereld is van biologisch katoen? Daarnaast hebben ze nog veel grotere doelen, namelijk om in het jaar 2020 hun hele collectie kleding uit biokatoen te laten bestaan. Prachtig!

H&M

Jarenlang is H&M mijn favoriete winkel geweest. Toch liet ik het de laatste jaren wat links liggen. Nu ik ontdekt heb dat de Conscious lijn (herkenbaar aan het groene label) een duurzame kledinglijn is, heb ik de winkel weer in mijn armen gesloten. Ik kwam zelfs kinderkleding tegen die van biologisch katoen is gemaakt en dat ik daar zelfs al onbewust in het verleden wat items van heb gekocht.

Inmiddels heb ik een bestelling gedaan uit de Conscious lijn. Ik hoop dat dit mijn allereerste stap in de goede richting gaat zijn. Vinden jullie het leuk als ik hier een shoplog van maak?

Zara

Ook Zara heeft een duurzame lijn ontwikkeld. De lijn Join Life maakt gebruik van stoffen zoals biologisch katoen, Tencel/Lyocell of gerecyclede vezels. Weliswaar een tikkeltje haute couture, maar voor de creatievelingen onder ons is dat wellicht een geschikte collectie. Gelukkig zag ik ook net dat ze een wat meer gangbare kledinglijn er tussen hebben zitten, dus die zijn net wat draagbaarder voor iedere dag.

In de Join Life lijn is er gebruik gemaakt van waterbesparende technologieën en wordt de kleding gemaakt in een fabriek die gebruik maakt van duurzame energie.

Mango

Volgens mij is het allemaal nog heel erg pril, maar ook Mango zet een goede stap in de duurzame richting. Comitted is de milieuvriendelijke kledinglijn voor mannen en vrouwen en bestaat uit natuurlijke en organische artikelen. De kleding is gemaakt van organisch en gerecycled katoen, maar ook Tencel en modal worden gecombineerd met minder milieubelastende verfproducten.

En nu? 

Dit waren voor mij de meest bereikbaar ketens op korte termijn om mijn kleding te shoppen, maar de volgende keer wil ik me verdiepen in bepaalde merken die duurzaam zijn of kleinere winkels en webshops die bewust duurzame kleding inkopen.

Voor nu vind ik het al fantastisch om te merken dat als ik duurzame kleding wil kopen, ik eigenlijk bij ketens kan shoppen, waar ik normaal gesproken ook mijn kleding zou kopen. Het begint trouwens voor mij nu echt al een sport te worden om zo leuk mogelijke Fair Fashion te vinden!

Het imago van Fair Fashion vind ik persoonlijk toch wat ‘geiten-wollen-sokken-achtig’ en ik wil juist ontdekken en laten zien dat je dus helemaal niet suf erbij hoeft te lopen in eerlijke, duurzame kleding. Hopelijk kan ik jullie binnenkort mijn eerste Fair Fashion outfit laten zien! Hoe leuk is dat? Ik heb er in ieder geval zin in!

Wist jij al dat bovenstaande ketens ook duurzame kleding verkochten? En heb je nog leuke tips qua betaalbare Fair Fashion webshops of winkels?

Liefs Liset

13 Reacties

  • Liset
   Auteur
   7 maart 2017 / 09:37

   Oh, wat naar om te horen. Ik ga daar me eens verder in verdiepen waar H&M nu precies haar label op plakt. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ook de medewerkers goed worden behandeld. Hier ga ik eens speurwerk naar verrichten :).

  • Liset
   Auteur
   7 maart 2017 / 09:38

   Ja, het was voor mij ook een ontdekking dat deze grote ketens in ieder geval al werken met duurzame stoffen!

 1. 7 maart 2017 / 08:48

  Helaas is dit alleen maar biologisch katoen.. Dat zegt niets over arbeidsomstandigheden of het maakproces, daar kunnen dus net zo goed nog erg vervuilende middelen worden gebruikt. Ik vind het wel heel goed dat deze grote merken er aandacht aan besteden, alleen is het omdat ze dat willen of is het marketing?
  Marieke | Bluebell Forest heeft geplaatst: Bewuste veranderingen #1My Profile

  • Liset
   Auteur
   7 maart 2017 / 09:39

   Ik weet wel dat bovenstaande winkels respectvol met de medewerkers (en natuur) omgaan, maar in hoeverre dit is, kan ik nu ook niet zeggen. Goed dat je het aangeeft, ik ga hier meer onderzoek naar doen!

  • Liset
   Auteur
   7 maart 2017 / 13:04

   Ik heb me even verder verdiept in de Conscious lijn van H&M :). Ik maak uit op hun rapport over deze lijn dat ze eerlijke lonen hanteren, een veilige werkomgeving creëren en dat overwerk geminimaliseerd wordt. Als ik hier vanuit ga, dan is het een mooie, duurzame lijn in combinatie met de biokatoen die ze gebruiken. Ik denk dat het een goed idee is dat ik deze winkels nog eens apart behandel in een artikel en uitweid waar ze precies voor staan met hun duurzame collecties.

 2. 8 maart 2017 / 17:57

  He wat een handige tips! Ik wist niet dat Zara en C&A een fair fashion lijn had. Ik moet daar maar eens kijken. Ik ben heel benieuwd naar je bestelling van de Conscious lijn. Fair Fashion heeft inderdaad nog een suf imago maar ik meen het er zijn zoveel mooie merken. Ik denk dat je de blog When Sara Smiles ook heel leuk gaat vinden. Zij plaatst regelmatig nieuwe fair fashion merken die zij ontdekt. Niet allemaal betaalbaar, maar wel leuk om bij weg te dromen 😉
  Claire heeft geplaatst: Een maand mijn haar wassen met de shampoo bars van LushMy Profile

 3. 9 maart 2017 / 09:53

  Ik wist helemaal niet dat deze winkels ook aan fair fashion deden, op H&M na. Wat ik super fijne merken vind is Kings of Indigo & Armed Angels. Deze zijn niet mega goedkoop maar ook niet zo duur als veel andere duurzame merken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.