De eerste stap | Mijn zoektocht naar Fair Fashion

Al tijden zit het in mijn hoofd. Ik denk er over na. Ik lees, ik zoek en ik zie van alles voorbij komen. Maar hoe begin je nou aan zoiets? Mijn zoektocht naar Fair Fashion is gestart: wat is het eigenlijk en wat kan ik er aan doen? Ik wil bewuster nadenken over wat ik koop en ondanks dat een duurzame levensstijl steeds populairder wordt en meer bekendheid genereert, ben ik nogal een noob op dit gebied. Ik ga op ontdekkingstocht!

Ze zijn er misschien nog niet heel veel, maar ik ben nu een aantal blogs tegen gekomen die ‘groen’ zijn. Dit kun je heel breed trekken natuurlijk (vegan, vegetarisch, dierproefvrije make-up, duurzame mode, noem maar op!), maar ik wil het voor nu eerst bij kleding houden. Fair Fashion – ofwel ‘eerlijke mode’ – is iets waar ik mee wil beginnen.

Wat versta ik onder Fair Fashion?

Om te kijken waar ik mijn grens wil trekken, is het misschien handig om voor mezelf te bepalen wat ik onder Fair Fashion versta.  Als ik hier iets over opzoek, kom ik zoveel uitleg tegen, dat ik er tureluurs van word! Gelukkig ben ik niet bang om mijn eigen selectie hieruit te maken en ik voor mezelf bepaald wat ik belangrijk vind in mijn keuze om kleding aan te schaffen.

Ik ben het nog het meeste eens wat Awearness Fashion hierover zegt:

Onze kleding komt tot stand in een keten van plant tot klant. Dit betekent dat er in iedere fase processen zijn die schadelijk kunnen zijn voor mens, dier en milieu of die onder slechte arbeidsomstandigheden plaatsvinden, denk aan katoen plukken, verven van kleding of transport. Het kost inspanning om ieder onderdeel te verduurzamen.

Samengevat is Fair Fashion kleding die zoveel mogelijk geproduceerd, verhandeld, gedragen en gerecycled wordt met respect voor mens, dier en milieu.”

Voor mij is het vooral belangrijk dat de mensen die de kleding produceren en maken onder goede arbeidsomstandigheden (vooral veilig en niet schadelijk voor de gezondheid!) werken. Ook zou het natuurlijk fijn zijn als de aarde niet zoveel belast zou worden qua transport, maar dat je gewoon kleding uit eigen land of Europa kunt kopen.

En denk eens na over de hoeveelheid kleding die in je kast ligt; heb je dat nu allemaal nodig en wat draag je nu eigenlijk het meeste? Kun je met minder doen en ben je dan ook gelukkig?

Hoe ga ik het aanpakken?

Waar het bij mijn vooral op neer zal komen dat ik bewust ga nadenken over aankopen. Welke merken zijn Fair Fashion? Waar laten zij hun kleding maken? Welke materialen worden er gebruikt en waar komen deze vandaan? Worden stoffen gerecycled en op welke manier zorgen zij dat hun kleding ook naderhand weer herbruikt worden?

Ik ga je de komende tijd op de hoogte houden van mijn zoektocht. Misschien ben jij net wel zo nieuwsgierig hoe je dit gaat aanpakken. Zullen we samen kijken hoe we ons bewuster kunnen maken van wat je koopt?

En nee, ik ga niet ineens compleet switchen en alleen maar Fair Fashion kopen. Misschien wel, misschien niet. Ik weet niet hoe mijn zoektocht gaat verlopen, maar mijn doel is om dit te ontdekken. Hoe kan ik meer duurzame kleding in mijn leven inpassen. Hoe mooi zou het al zijn als de helft van je kledingkast Fair is? Alles telt toch? Ik leef niet graag in extremen en beperkingen. Ik vind dat als jij je bewust bent van iets en daar graag rekening mee houdt, dat al voldoende is. Ieder stukje telt mee en als iedereen dat in de wereld zou doen, dan bereiken we ontzettend veel!

Ik heb zin om hier meer over te leren en kijken hoe ik dit in mijn kledingkast kan veranderen. Ik heb al zoveel dingetjes die ik graag wil uitwerken, dus ik hoop dat je het leuk vindt om dit samen met mij te doen!

Ben jij met Fair Fashion bezig? Hoe integreer jij het in je leven en wanneer ben jij er mee begonnen?

Liefs Liset

Bron foto

15 Reacties

 1. 26 februari 2017 / 10:31

  Wat doe dat je hier mee bezig bent: ik wil mij hier ook in verdiepen en veel minder bij de mega goedkope giganten als H&M, Mango etc. kopen, want na een paar keer wassen is het vaak al lelijk of vol met pluisjes. ondertussen weet ik van mijzelf dat ik kleding die niet meer mooi zijn niet meer draag. Ontzettend zonde
  Dionne heeft geplaatst: FASHION | De mooiste sneakers voor dit seizoenMy Profile

 2. 26 februari 2017 / 10:58

  Ik ben al een tijdje bezig met het ‘fair maken’ van mijn kledingkast. Een leuke en interessante zoektocht. Wat leuk en goed dat jij daar nu ook mee bezig gaat!
  Marieke | Bluebell Forest heeft geplaatst: Liebster AwardMy Profile

 3. 26 februari 2017 / 11:18

  Wat interessant! Ik heb weleens een documentaire over de kledingindustrie gezien, en dan met name over de fabrieken in Aziatische landen. Wel heftig, maar om eerlijk te zijn heb ik er verder nog niet zo veel mee gedaan. Op het moment probeer ik minder vlees en zuivelproducten te eten in verband het een milieu, dat is ook een beginnetje voor een duurzamere levensstijl 🙂 Wie weet pas ik ‘fair fashion’ later ook nog toe 🙂
  Wies | Nature of Happiness heeft geplaatst: Anna Nooshin for Hunkemöller BikiniMy Profile

 4. 26 februari 2017 / 13:16

  Ja, ik ben zeker met Fair Fashion bezig. Ik had laatst mijn hele kledingkast uitgezocht en kleding verkocht die ik nooit meer droeg of waar ik me niet goed bij voelde. Bijvoorbeeld kleding van Aliexpress, ik weet wel zeker dat die kleding niet onder goede arbeidsomstandigheden zijn geproduceerd. Die kleding heb ik dus proberen te verkopen. Ook zoek ik op internet naar bedrijven die aan ‘fair fashion’ doen. Tot nu toe hebben die zoekresultaten me helaas niks opgeleverd, maar misschien komt dat nog! Ik probeer ook zo weinig mogelijk te shoppen bij winkels zoals Primark, maar dat is moeilijk omdat ik weet dat vele andere winkels ook geen ‘eerlijke’ kleding verkopen. X
  Anke heeft geplaatst: Get the look | PinterestMy Profile

 5. 26 februari 2017 / 13:44

  Ik ben eigenlijk hier nog niet zo mee bezig maar goed dat je dit aanhaalt er zelf mee bezig gaat. Ik ga mij er ook eens in verdiepen.

 6. 26 februari 2017 / 14:17

  Ik ben benieuwd naar welke kledingwinkels er fair fashion gaan zijn, want dat interesseert me wel Tof dat je mensen er van bewust maakt! Want een H&M en Zara zijn inderdaad erg arbeidsonvriendelijk. En als we inderdaad meer kledij vanuit ons land/ europa zouden kopen, zou al veel doen, want mulitnationals maken eigenlijk alles ‘kapot’.
  Ben benieuwd naar je volgende posts!

 7. 26 februari 2017 / 15:50

  Wat goed dat je hier mee gaat beginnen. Ik doe er eigenlijk niet veel mee maar ik koop ook niet veel massaproductie, di t om hele andere redenen eigenlijk. Ik zal niet snel met acht volle Primark tassen door de stad lopen. Kwaliteit gaat en staat boven kwantiteit.
  Nesrin heeft geplaatst: Small Talk on Sunday #44My Profile

 8. 26 februari 2017 / 16:26

  Goed dat je hiermee aan de slag gaat! Ik voel zelf ook lang de drang om hieraan te beginnen en ben me al een hoop aan het verdiepen. X

 9. 26 februari 2017 / 17:52

  Goed artikel! De laatste tijd lees ik steeds meer over Fair Fashion en een tijdje geleden kwam ik op het blog van Sara dat voornamelijk over duurzame mode gaat. Zeker de moeite waard om te bezoeken! Mijn kledingkast is alles behalve fair (veel Primark, Zara en H&M). Wil echt gaan proberen minder te shoppen en wat vaker naar tweedehands winkeltjes te gaan.
  Lana heeft geplaatst: Welke jeans draag jij dit jaar? De jeans trends van 2017!My Profile

 10. 26 februari 2017 / 19:37

  Super leuk om dit te lezen! Zoals je misschien weet (of niet en dat is ook prima natuurlijk) doe ik de duurzame kleding challenge. Een halfjaar lang koop ik dus alleen maar duurzaam of tweedehands. De eerste dag dacht ik al: waar begin ik aan?! Maar je leert er zoveel van! Zo heb ik al een paar leuke kledingmerken gezien en ik meen het de stofjes voelen zo anders! Zo heb ik een top gemaakt van bamboe en het voelt serieus alsof je een deken aan hebt. Het voelt zo anders dan normale kleding. Daarnaast geeft het ook een heel goed gevoel. Anyway ik ben heel benieuwd naar je zoektocht 🙂
  Claire heeft geplaatst: Wat mij al een tijdje dwars zitMy Profile

 11. 26 februari 2017 / 21:14

  Wat ontzettend tof en knap dat je je meer wilt gaan verdiepen in fair fashion. Ik heb er ook al veel over gelezen en probeer de laatste tijd meer tweedehands kleding te kopen. Soms hebben ze bij de kringloopwinkel echt leuke en heel draagbare dingen liggen. Mijn favoriete winterjas kocht ik er bijvoorbeeld voor 10 euro. Verder ben ik fan van de H&M Conscious lijn. Maar toch koop ik daarnaast ook wel veel niet-fair fashion dingen, bijvoorbeeld kleding van Primark en New Yorker. Daar blijf ik wel een zwak voor houden helaas. Ik ben heel benieuwd hoe de zoektocht je vergaat 🙂
  Romy heeft geplaatst: Wat staat er op mijn bucketlist?My Profile

 12. 26 februari 2017 / 23:24

  Wat onwijs leuk dat jij met deze zoektocht kan gaan beginnen. Ik ben heel erg benieuwd hoe het jou zal vergaan, en hoe jouw kledingkast er straks uit komt te zien 🙂 Het is een onderwerp wat mij nu al een jaar bezig houd, en ik begin nu redelijk mijn draai erin te vinden. Van vintage kleding, tot fijne groene opties, er is zoveel mogelijk. En dat is heel erg leuk om te ontdekken 🙂

 13. 28 februari 2017 / 09:04

  Wat goed! Ik ben hier zelf ook mee bezig, ik ruimde mijn kleding kast op en er komen alleen nog maar items in van duurzame kleding merken. Of iets minder duurzaam maar waar ik oprecht enorm gelukkig van wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.