Endometriose | Overstappen op nieuwe medicatie als je je down voelt

Voor wie mij volgt op Instagram, heeft al kunnen zien dat ik gisteren bovenstaande foto’s plaatste. Met een drukverband op mijn arm verliet ik gisteren het ziekenhuis. Sinds 2,5 jaar slik ik zware medicatie voor mijn ziekte endometriose, maar omdat de bijwerkingen mij echt parten gingen spelen, ging ik gisteren voor een nieuw medicijn naar het ziekenhuis.

Nu is het misschien handig om eerst dit artikel te lezen als je niet bekend bent met endometriose. Hierin vertel ik hoe mijn diagnose is gesteld na jaren ernstige klachten te hebben gehad.

Mijn medicatie tegen endometriose

Oké, dat terzijde! Ik slikte de afgelopen 2,5 jaar dus een hoge dosering Primolut (tabletten) om niet meer ongesteld te worden. Na jaren vreselijke medicatie te hebben gebruikt die voor geen meter werkte (ik kreeg steeds doorbraakbloedingen en alsnog veel klachten), ging ik dus over op Primolut. Oorspronkelijk is dit een middel voor vrouwen om je menstruatie een paar dagen uit te stellen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, maar ik slikte dit drie keer daags en dat maanden achter elkaar.

Na een jaar deze hoeveelheid geslikt te hebben, had ik eindelijk het gevoel dat mijn buik rustiger werd. Dat ik ook goede periodes kon hebben tijdens mijn ziekte. Ik had minder last van doorbraakbloedingen en mijn pijn werd minder. Yay!

Maar wat juist erger werd, waren de bijwerkingen van dit middel. Nu is er een scala aan klachten te noemen, maar waar ik het meeste last van heb, zijn stemmingswisselingen en je down voelen. En dat zonder een duidelijke aanleiding. Gefrustreerd voelen, je ergeren aan de kleinste dingen, snel uit je slof kunnen schieten en om onverklaarbare redenen niet lekker in je vel zitten. Zeg maar gerust dat ik me tijdens dit middel niet zo happy voelde.

Je weet niet meer beter, het wordt gewoon

En weet je, op een gegeven moment weet je niet meer beter. Gaat het voelen alsof dit je gemoedstoestand is. Maar niets is minder waar, want van mezelf ben ik juist heel positief ingesteld, vrolijk en blij! Waar ik vooral verschil in merkte, was dat ik soms een stopweek inlaste als ik ‘ongesteld’ moest worden (dat gebeurde één keer in het half jaar). Wauw, wat voelde ik me dan weer open en vrij en vooral blij!

Dat was voor mij 2 maanden geleden echt een groot signaal dat het anders moest. Ik wilde me niet meer zo voelen! Dus na contact te hebben gehad met mijn gynaecoloog, was de beslissing gemaakt: ik ging over op nieuwe medicatie!

Implanon NXT werd het dus

Na een goed gesprek met haar waren we het erover eens, ik zou gaan beginnen met Implanon NXT. Misschien ken je het wel? Het is ook een anticonceptiemiddel tegen zwangerschap. Implanon NXT is een hormoonhoudend staafje die onder je huid wordt aangebracht en daar zo’n 2 tot 3 jaar kan blijven zitten.

Voordeel is dat het medicijn opgenomen wordt in mijn bloedbaan en daardoor een kleinere hoeveelheid hormonen effectief kan zijn om mij niet meer ongesteld te laten worden en daardoor de kans op forse bijwerkingen nihil is.

Update

En zo liep ik dus gisteren uit het ziekenhuis met een drukverband om mijn arm. Nog natrillend door de verdoving en het zetten van het staafje in mijn onderarm, ging ik naar huis. Hopend op een zonnig humeur, me vrijer voelen en niet meer ongesteld worden. Ik ga ervoor!

Hoe het mij de komende tijd vergaat? Ik hou je op de hoogte door updates hier op mijn blog. Er zal binnenkort een uitleg komen over hoe mijn ervaring met Implanon NXT is. Het is natuurlijk ook gewoon een anticonceptiemiddel en daardoor ook interessant voor meiden en vrouwen die niet de zorgen willen hebben van het slikken van een pil. Mijn eerste ervaring zal ik binnenkort delen en de updates volgen daarna.

Heb jij ook wel eens medicatie gehad waarbij je veel last had van bijwerkingen? Ben jij bekend met Implanon NXT?

 

Liefs Liset

17 Reacties

 1. 12 juli 2017 / 07:19

  Wat heftig om te horen dat je endometriose hebt en een hele tijd medicijnen hebt geslikt waar je je zo down door voelde. Fijn dat de arts met je mee heeft gekeken naar een ander medicijn! Ik hoop heel hard dat de overstap je helpt en dat je echt baat hebt bij de nieuwe medicijnen.
  Romy heeft geplaatst: Zomaar wat producten die mij blij makenMy Profile

 2. 12 juli 2017 / 10:51

  Poeh, dit vind ik heftig om te lezen.. Ik hoop dat je met de Implanon eindelijk een goed middel hebt gevonden en alles wat stabieler wordt. Veel sterkte in ieder geval voor de komende tijd!
  Loes heeft geplaatst: Review – Kruidvat Super Lash SerumMy Profile

 3. 12 juli 2017 / 12:10

  Hopelijk heeft de overstap geholpen, want je continue down voelen eis ook niet alles. Maar medicijnen zul je toch moeten blijven gebruiken. Fijn dat de arts met je heeft meegedacht en kwam met een ander alternatief. Ik hoop dat het aanslaat en wens je veel beterschap en succes de komende tijd 🙂
  Mariëlle | Me-licious heeft geplaatst: Hoe kies je de juiste zonbescherming + stappenplanMy Profile

 4. 12 juli 2017 / 12:13

  Ik gebruik Primolut inderdaad om mijn menstruatie uit te stellen. Alleen wanneer het niet anders kan. De eerste keer dat ik het begon te slikken (twee jaar terug) had ik enorme hoofdpijn die maar niet over leek te gaan. Wat fijn dat je nu iets anders kunt proberen want de bijwerkingen die je beschrijft zijn niet niets. Ik hoop oprecht dat dit helpt (en zonder al teveel van dit soort bijwerkingen).
  Rory heeft geplaatst: Geen haat maar liefde, er is gevoelMy Profile

 5. 12 juli 2017 / 12:16

  Toen ik met pre-eclampsie in het ziekenhuis lag heb ik heel wat medicijnen via een infuus binnen gekregen, een aantal hiervan hadden behoorlijke bijwerkingen waar je niet echt vrolijk van werd. Maar ik was al half van de wereld en heb weinig mee gekregen. Maar meid heftig hoor, ik hoop dat de overstap naar andere medicijnen aanslaat. Sterkte!
  Blog & Beauty heeft geplaatst: ZOYA Wanderlust Summer 2017 Lipstick ShadesMy Profile

 6. 12 juli 2017 / 12:36

  Wat vreselijk om dit te horen. Ik hoop dat je je beter gaat voelen met een staafje. Sterkte.

 7. 12 juli 2017 / 12:57

  Ik hoop zo dat deze Implanton het gewenste effect gaat hebben voor jou, dat gun ik je zo! Het is zo waardeloos dat jij je zo down voelt door medicatie die jou eigenlijk verder horen te helpen. Zelf heb ik PMS, en slik daardoor de pil ook door, omdat ik simpelweg ziek word van een stopweek. Ik ben dus enorm benieuwd naar jouw ervaringen met dit staafje!

 8. 12 juli 2017 / 13:31

  Oh ik hoop zo dat het werkt. Ik heb ook een implanon gehad, maar vloeide echt 25 vd30 dagen per maand. Na 5 maanden en fikse bloedarmoede moest hij er weer uit..duimen dat het bij jou beter gaat! Andere medicatie kreeg ik ook heel veel bijwerkingen.
  Annemarel heeft geplaatst: Mommy Scenario TagMy Profile

 9. 12 juli 2017 / 17:01

  Heel heftig inderdaad. Ik heb eerst je hele verhaal over endometriose gelezen. Daar had ik wel eens van gehoord, maar ik wist niet dat het zoveel impact had. Hopelijk knap je helemaal op van de nieuwe medicatie!
  Armande heeft geplaatst: Schrijven als vak, hoe pak je dat aan?My Profile

 10. 12 juli 2017 / 21:07

  Oh ik leef met je mee. De pijn van endometriose kan soms echt verschrikkelijk zijn 🙁 Hopelijk gaat het staafje jou beter af dan je vorige medicatie!
  Ik heb een tijdje medicatie genomen waar ik bloeddrukvallen van kreeg. Ook niet echt handig.
  Carli heeft geplaatst: Closet SaleMy Profile

 11. marieke
  23 juli 2017 / 15:16

  Ik ben bekend met het Implanon, bij mij werkte ie alles behalve goed, was continu ongesteld enz. Ik hoop heel erg voor jou dat hij werkt!

 12. Nathalie
  17 september 2017 / 14:18

  Ik zit gewoon te huilen. Dit raakt me enorm en zo herkenbaar. Dikke knuf.

  • 18 september 2017 / 11:57

   Ach, dat is niet nodig hoor, maar wel heel lief dat je zo begaan met me bent :). Ik kan me voorstellen dat meer vrouwen hier mee kampen en het is inderdaad heel vervelend en herkenbaar. Voor jou ook heel veel sterkte en een knuffel terug!

 13. Melissa
  30 juli 2018 / 22:50

  Hoi. Graag zou ik willen weten welke medicatie je nu gebruikt en hoe het gaat. Ik vanavond geen primolut meer geslikt. Zelfde reden als jouw. Ook diverse pillen mee gestopt door de bijwerkingen. Ik weet niet meer wat ik kan gebruiken. 3 maand geleden riep ik dat ik nooit meer ongesteld wilde worden door de heftige buikpijn, nu zal ik komende week er weer aan moeten geloven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.