Fair fashion | Wat is het verschil tussen ‘gewone’ katoen en biologisch katoen?

In mijn zoektocht naar duurzame fashion (fair fashion) krijg ik steeds meer van die ‘aha’ momentjes. Zo raak ik meer en meer verzeild in de wereld van duurzaamheid en probeer ik bewust met het kopen van kleding om te gaan en leer ik hoe je je steentje kunt bijdragen aan een betere wereld. Het lijkt in eerste instantie vrij simpel, maar er zit zowat een hele wetenschap achter! Laat ik beginnen met de basics; ik vertel je wat het verschil is tussen gewone katoen en biologisch katoen.

Gewoon katoen

Heel veel kleding wordt gemaakt van katoen. Het is goedkoop, draagt comfortabel en ademt goed. Een fijne keus voor mensen die graag sterke kleding dragen en er niet teveel geld aan willen besteden. Het voelt niet zweterig aan en is goed te wassen. Het is nu eenmaal een fijne stof!

Maar hoe wordt deze ‘gewone’ katoen nu vervaardigd? Als eerste moet je weten dat er een ontzettend grote hoeveelheid katoen wordt verbouwd. Genoeg om jaarlijks ieder mens op aarde 18 t-shirts te kunnen geven. Eigenlijk best wel veel als je erover nadenkt en misschien wel een beetje veel.

Het beeld wat van katoen bestaat, is dat het een natuurlijke en plantaardige stof is. Dat klopt natuurlijk voor een groot deel, maar er gaat zo’n 16% van alle pesticiden die gebruikt worden in de wereld, op aan het verbouwen van katoen. En dat niet alleen; ruim de helft van wat het kost om katoen te maken gaat op aan gif. Hoezo natuurlijk?!

Maar daar stopt het niet; katoen heeft enorm veel water nodig. Om een kilo katoen te ‘voeden’ is er wel 10.000 liter water nodig. Bizar toch? En laten we wel wezen; dit is niet helemaal duurzaam.

Daar komt ook nog eens bij dat de mensen die katoen verbouwen het op zijn zachtst gezegd niet fijn hebben. Het loon is beneden peil, ze verzetten veel te zwaar werk en maken lange dagen. Iets waar je als werknemer niet blij van wordt.

Biologisch katoen

En biologisch katoen dan? Wat is dat nou? Laat ik voorop stellen dat biologisch, gecertificeerd katoen beter is dan gewoon katoen. Insecticiden, pesticiden, kunstmest en gifstoffen komen hier niet bij aan te pas. Dat is het grootste verschil en ook gelijk een van de belangrijkste denk ik. Hoe fijn is het dat je trui of t-shirt geen giftige stoffen bevat?

Daarentegen is het watergebruik alsnog veel, maar vele malen minder dan de ‘gewone’ katoen. Alle kleine beetje helpen in ieder geval.

Een ander groot en ook mooi verschil is dat de vele boeren die katoen verbouwen, beter worden betaald voor hun biologische, gezonde katoen. Zij willen graag hun grond vruchtbaar houden door geen giftige stoffen te gebruiken bij het verbouwen. Beter voor de mens, maar ook beter voor de natuur!

Nu zou je misschien kunnen denken dat biologisch katoen in een hoger segment zit qua prijs. Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Een grote keten zoals C&A maakt er bijvoorbeeld een sport van om de grootste verbruiker ter wereld te zijn van biologisch katoen. Dat doen ze hartstikke goed en als je oplet, zul je zien dat er heel veel leuke (kinder)kleding is die gemaakt wordt van biologisch katoen. En dat voor een budget prijsje!

Waar gaat mijn keuze naar uit?

Mijn conclusie is dat er heel veel voordelen zitten aan het kopen (en daarmee stimuleren) van kleding die is gemaakt van biologisch katoen. Ik kijk nu eerst bij de sectie kleding die gemaakt is van biologisch katoen en voel me ook beter als ik daar een aankoop in doe. Ik weet dat ik daardoor deze gezonde katoenteelt stimuleer, katoenboeren een betere prijs ontvangen en het milieu minder belast wordt door verschillende pesticiden en gifstoffen.

Koop jij ook bewust kleding gemaakt van biologisch katoen? Zou je er meer op letten nu je weet wat de (grote) verschillen zijn?

 

Liefs Liset

 

18 Reacties

 1. 27 juli 2017 / 07:57

  Ik wil er wel wat meer op gaan letten, dat doe ik nu eigenlijk niet echt. Ik lees er de laatste tijd steeds meer over en ik wil mij er wel iets bewuster van worden :). xoxo

 2. Virginie
  27 juli 2017 / 08:15

  Het is iets waar ik de laatste tijd ook meer over nadenk. Ik doe niet aan massa aankopen ofzo, maar koop niet echt ‘milieubewust’. Mijn kleding verdwijnt meestal niet na een maand in de vuilnisbak, maar toch zou ik ook duurzamer willen kopen. Voor de kids koop ik de twee, er zijn mooie merkjes die biokatoen gebruiken (helaas veel krimp!) en die koop ik dus ook. Meer op gaan letten in de toekomst!

 3. 27 juli 2017 / 08:37

  Het gebeurt weleens dat ik kleding koop van biologisch katoen, maar di gaat dan meer verongeluk dan met mijn volle aandacht. Het lijkt me overigens wel een goed idee om er meer op de gaan letten. Thanks voor alle informatie.
  Chantal heeft geplaatst: The Fall/Winter Coat Trend 2017 – 2018My Profile

 4. 27 juli 2017 / 08:56

  Ik let eigenlijk nooit hierop en was mij ook niet bewust van. Ik koop gewoon in de winkel eigenlijk altijd wat ik leuk vind. Maar niet verkeerd om daar wat bewuster mijn keuze in te maken.
  Lonneke heeft geplaatst: A-England Sargent’s Vision CollectionMy Profile

 5. 27 juli 2017 / 09:41

  Heel goed artikel! Ik vind het belangrijk dat er meer aandacht aan dit soort dingen wordt besteed. Ik ga er nu zeker vaker op letten.
  Donna heeft geplaatst: Dunkirk – Film ReviewMy Profile

 6. 27 juli 2017 / 15:30

  Heel interessant artikel. Ik sta er normaal gesproken niet bij stil als ik kleding koop, maar vanaf nu misschien wel X

 7. 27 juli 2017 / 17:49

  Ik let er helemaal niet op. Als ik dat zou doen hou ik geen geld meer over.

 8. 27 juli 2017 / 22:39

  Wat een fijn artikel! Ik wist wel dat biologisch katoen beter is dan gewoon katoen, maar had geen idee waarom eigenlijk. Je artikel maakt het een stuk duidelijker. Ik heb sinds kort ook de biokatoenlijn ontdekt van C&A en ben fan. Er zijn echt leuke items te vinden in die collectie!
  Romy heeft geplaatst: Blogdip? | 10 inspiratiebronnen voor bloggen (of schrijven)My Profile

 9. 28 juli 2017 / 16:31

  Mooie uitleg! Eerlijke arbeidsomstandigheden staan bij mij nog steeds op één bij het kiezen van kleding (die ik uiteraard ook mooi moet vinden en veel moet gaan dragen) maar daarnaast wil ik het liefst ook duurzame materialen, zoals biokatoen, lyocell (houtpulp) en bamboe. Net zo luchtig en natuurlijk. Tweedehands vind ik ook een fijne manier om de duurzamer te kopen, drukt meteen de kosten flink. Dat kan ook geen kwaad.
  Hermien – KouweKleren heeft geplaatst: Fair fashion outfit: dagje GroningenMy Profile

 10. 31 juli 2017 / 13:16

  Goed dat je aandacht geeft aan biologisch katoen! Zelf probeer ik vooral tweedehands kleding te kopen. Ook de productie (van kleding) van biologisch katoen blijft nml een impact op het milieu hebben. Alleen bij ondergoed kies ik liever toch voor nieuwe biologische kleding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.