Hoe ik 20 kilo afviel na mijn zwangerschap

20 kilo afvallen na zwangerschap 1

Als ik mensen ontmoet die mij niet tijdens mijn twee zwangerschappen hebben gekend of gezien, kunnen zich vaak niet voorstellen dat ik in die periode vele kilo’s aankwam. Het was niet alsof ik me helemaal vol vrat met allemaal ongezond eten, maar blijkbaar hield ik erg veel vocht vast en wilde mijn lichaam een goede reserve opbouwen voor na de zwangerschap. I was a lucky girl. Wat voelde ik me dik en ik was vooral tijdens de eerste zwangerschap ontzettend bang dat het er niet meer af ging. Gelukkig was ik na die eerste zwangerschap, binnen zes maanden tijd weer 20 kilo afgevallen. Hoe ik dat deed? Ik vertel je mijn verhaal!

20 kilo afvallen na de zwangerschap 3

Voor mijn zwangerschap

Wat was mijn postuur voor de zwangerschap?

Laat ik eerst een klein beetje vertellen over het postuur wat ik voor mijn zwangerschappen had. Ik ben van mezelf een kleine meid die niet hoeft na te denken of ze aankomt qua eten. Wat dat betreft had ik het goed getroffen, want ook al at ik heel verantwoord, lekker snacken of snoepen was niet iets waar ik me zorgen over hoefde te maken. Ik had toen – en nu nog steeds – een hele snelle stofwisseling. Dat betekende dat ik sowieso al veel at voor een klein iemand omdat ik anders gewoon enorme honger had en zelfs lichamelijk slecht voelde als ik niet genoeg at. Ik dacht dat ik dan ook fluitend door de zwangerschap heen zou gaan.

Had ik dat even mis! Al in de eerste drie maanden kreeg ik een voller gezicht, hield ik vocht vast in mijn handen waardoor ringen steeds krapper zaten en na zes maanden zwangerschap was het helemaal een feest. Ik kwam iedere week wel een kilo aan. Yay

Anayway, ik heb me er niet al te grote zorgen over gemaakt, want ik droeg een gezond kindje en mijn vriend vond me ook de mooiste van de hele wereld! Toch bekroop me soms op onzekere dagen wel eens of het er allemaal wel weer af ging. Ik woog voor de zwangerschap (bij een lengte van 1.63m) 50 kilo, maar bijna aan het einde was dat echt 70 kilo. Ik heb zelfs de laatste week gewoon niet meer gewogen omdat ik het niet meer durfde. Mijn hormonen waren echt van slag en vonden het leuk om ieder vetje of vocht lekker op te slaan.

Maar hoe kwam ik dan weer op mijn oude gewicht terug? Nou, ik kan je vertellen dat ik gelijk na de bevalling al 5 kilo kwijt was aan 1) Mijn kind, 2) De placenta, 3) Het vruchtwater. Zo. Dat was alweer een goede start. Nog 15 te gaan!

20 kilo afvallen na de zwangerschap 4

39 Weken zwanger

Borstvoeding geven 

Omdat ik borstvoeding heel belangrijk vond (en vind) heb ik langer dan een half jaar borstvoeding gegeven. Bij Jade was dat zo’n 9 maanden en bij Winne 7 maanden. Laat ik je één ding zeggen: borstvoeding geven, vergt enorm veel energie van je lichaam. Reken maar dat je daar berehonger van krijgt en je constant een hongergevoel hebt. Je lichaam moet toch moedermelk aanmaken en dat kost je lichaam veel energie. Ik kon er haast niet tegenaan eten en ik viel dan ook binnen no-time kilo’s af. Ik begon dus direct na de geboorte met een gewicht van 65 kilo, en na zo’n drie maanden bleef ik hangen op 57 kilo. Heel frustrerend, want ik denk dat iedereen wel weer naar zijn oude gewicht terug wil. De laatste drie maanden gingen wat langzamer, maar na zes maanden na de bevalling zat ik weer op mijn oude gewicht, 50 kilo!

Na negen maanden zat ik er zelfs onder, helemaal niet fijn en ook niet echt ‘gezond’ meer, maar mijn lichaam werd gewoon helemaal leeg gezogen door de borstvoeding, terwijl ik zoveel at. Daarna ben ik er mee gestopt en kon ik er weer wat bij aan eten om een fijner gewicht te bereiken.

20 kilo afvallen na zwangerschap 2

Negen maanden na de tweede zwangerschap

Water drinken, goed & gezond eten

Natuurlijk is het geven van borstvoeding voor mij de grootste factor geweest dat ik zo snel weer op mijn oude gewicht zat, maar er waren ook nog wat andere dingen die een rol kunnen hebben gespeeld. Als je borstvoeding geeft, is het raadzaam om veel te drinken. Je lichaam maakt immers extra vocht aan. Zo dronk ik bij iedere borstvoeding een glas water (dat betekent in het begin zo’n acht glazen extra per dag en na zes maanden zo’n vier glazen water). Water is altijd goed voor je lichaam, het zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en dat is natuurlijk super fijn! Daarnaast dronk ik nog mijn gewone glazen groene thee bij mijn eigen maaltijden en tussendoortjes. Dus…geen frisdranken of andere zoete dranken, maar water en groene thee waren mijn liefste vriendjes!

Gevarieerd, voldoende en gezond eten is ook erg belangrijk. Ik liet echt geen taartjes, snoep of ander lekkers staan, maar ik zorgde er wel degelijk voor dat ik mijn hoofdmaaltijden at en met tussendoor gezonde hapjes. Ik at voldoende fruit, werkte gezonde boterhammen naar binnen (weliswaar veel door de enorme honger) en nam voldoende vitamines tot me door mijn dagelijkse portie groente, vlees en aardappelen/rijst te eten.

20 kilo afvallen na zwangerschap

Zes maanden na de geboorte van mijn tweede kindje.

Niet gesport

Nu denk je misschien: “Heb je dan niet gesport om af te vallen?” Nee, inderdaad, dat klopt. Ik heb namelijk de ziekte endometriose waardoor sporten voor mij pijnlijk is en daarom doe ik dat dus niet. Ik had het zeker graag willen doen, maar helaas is dat niet anders.

Bovengenoemde factoren hebben dus een grote rol gespeeld in het afvallen na mijn zwangerschappen. In beide gevallen kwam ik zo’n 20 kilo aan, maar ik was dat dus ook weer na een half jaar volledig kwijt. Misschien geeft het je hoop als je ook zoveel aankwam en heb je mogelijk iets aan mijn ervaring en verhaal hierin. Het geeft natuurlijk geen garanties voor de toekomst, want ieder mens en lichaam is weer anders en reageert op voedsel of zwangerschappen verschillend!

Wat was jouw proces en manier van afvallen na de zwangerschap? Daar ben ik heel benieuwd naar, laat het me vooral weten bij de reacties!

Liefs Liset

25 Reacties

 1. 31 mei 2015 / 07:20

  Goed artikel en fijn dat je hierover schrijft.
  Wat goed zie je eruit en fijn dat je zolang zelf je kinderen had gevoed.
  Ik woog bij tijdens de eerste zwangerschap ook zoveel en de kilo’s vlogen er snel af.
  Dat je ziek bent en niet kan gaan sporten daar kan jij niets aan doen.

  Xoxo

 2. laviesagista
  31 mei 2015 / 08:27

  Wat goed dat je hier een artikel aan wijdt. Toen je het me destijds vertelde kon ik het me ook niet voorstellen, je hebt zo’n rank lijfje! Ik was 12 kg aangekomen en na de bevalling meteen 8 kwijt. Dat ging dus heel snel. Toen nog een maand borstvoeding gegeven en toen zat ik alweer redelijk op mijn oude gewicht. Nu zit er nog twee kg aan, maar heb daar niet zoveel problemen mee. Echt een leuk artikel Liset!

  • 31 mei 2015 / 11:42

   Dankjewel Sanne, wat een leuke reactie! Je hebt een mooi zwangerschapsgewicht opgebouwd, tussen de 10 en 12 kilo is heel normaal en gemiddeld :). Fijn dat het bij jou er ook zo weer af was. Je ziet er dan ook fantastisch uit!

 3. 31 mei 2015 / 09:20

  Ik vind dit zo interessant om te lezen! En ik kan je ook echt niet 20 kilo zwaarder voorstellen! Maar wat is het toch iets moois dat je lichaam dat er ook in een relatief korte tijd weer kwijt kan raken. Gezond eten zal daar ook echt de key van zijn! Heel erg leuk artikel Liset! 🙂

 4. 31 mei 2015 / 12:33

  Ik ben nu ruim 5 maanden zwanger en herken de angst om de kilo’s niet meer te verliezen. Ik ben nu 3 kilo zwaarder dan mijn startgewicht maar moet nog zo lang! Ik heb de stille hoop dat het er bij mij ook af vliegt maar we zullen zien! Mooi artikel:-)

  • 31 mei 2015 / 23:06

   Ja, het is toch even gek om zoveel kilo’s aan te komen. Ik moet zeggen dat je het netjes doet met je 3 kilo extra! Het is heel normaal om tussen de 10 en 12 kilo aan te komen tijdens je hele zwangerschap. Volgens mij gaat het helemaal goed komen met jou :).

 5. The Beauty Assistant
  31 mei 2015 / 16:18

  Wat ontzettend goed! Ik zou ook dolgraag borstvoeding willen geven als het bij mij ooit zover is 🙂 Je was echt prachtig zwanger zeg ?

 6. 31 mei 2015 / 16:44

  Interessant om te lezen! Je hebt inderdaad een mooi slank figuur, mag je trots op zijn! En je was ook erg mooi zwanger! Wel fijn dat je toch kinderen hebt kunnen krijgen dat is met endometriose ook niet altijd vanzelfsprekend. Mijn moeder heeft ook endometriose en ze kon na mij geen kinderen meer krijgen.

  • 31 mei 2015 / 23:08

   Dankjewel voor je reactie en je lieve woorden! Klopt, ik ben ook blij dat het allemaal goed is gegaan, het is zeker niet vanzelfsprekend als je endometriose hebt. Heel spijtig voor je moeder dat ze daarna geen kinderen meer heeft kunnen krijgen, gelukkig heeft ze jou in ieder geval gekregen :).

 7. 31 mei 2015 / 17:11

  Stiekem kwam ik hier vooral voor de foto’s, wat was je mooi zwanger!

 8. 31 mei 2015 / 19:16

  Ook al ben ik pas 17, vind ik dit heel interessant om te lezen! haha 🙂

 9. blogenbeauty
  31 mei 2015 / 19:40

  Wat mooi om te zien en fijn om te lezen. Je was echt mooi zwanger! En heerlijk dat het afvallen zo ‘soepeltjes’ ging. Ik ging mijn zwangerschap in met een gewicht van 50 kg (1.58 m) en nu na 4 jaar zit ik op een gewicht van 56 kg en krijg het er niet verder af. Ik heb eerst 3 maand lang elke dag om de 3 uur gekolfd en daarna borstvoeding gegeven, zolang als ik kon. Bij mij vlogen de kilo’s er helaas niet zo snel af. Liefs X

 10. 31 mei 2015 / 19:55

  zo hee, 20 kilo is niet niks. wel fijn dat het er zo weer af was!

 11. artisticstateofmind
  31 mei 2015 / 22:32

  Je hebt echt een prachtig figuur!

 12. Roos
  19 december 2015 / 16:36

  Al is het een ouder artikel, dacht ik: ik reageer toch even. Ik ben nu 29 weken zwanger en vergeleken met mijn startgewicht 4 kg zwaarder. Ik viel in het eerste trimester 2 kg af doordat ik echt zero eetlust had. Ook nu moet ik mijn best doen om de “winst” er aan te houden. Eet ik een week geen taart of een week lang wat magerder avondeten (lees: geen pasta carbonara’s, burgers of kaasfondue)? Dan ben ik meteen een kilo kwijt. Dit zeg ik absoluut niet om op te scheppen, want ik vind het echt heel vervelend! Babes zit namelijk qua gewicht en lengte ook onder de groeicurve waardoor ik nu elke 2 weken groeiecho’s heb in het ziekenhuis. En ookal eet ik echt goed, denk ik dat het aan mij ligt dat ze nu klein is. Ook is mijn buik helaas heel bescheiden. Ik krijg veel reacties als: “Oh ik zag helemaal niet dat je zwanger was!” en “Goh, 29 weken, nou er zit niet veel aan!”
  Wel heel fijn dat het er bij jou allemaal zo snel af was!

 13. 4 mei 2017 / 18:37

  Wauw wat fijn dat het met zo “weinig” er voor te doen weer goed gekomen is! Zelf kwam ik in de eerste 6 maanden amper aan. Maar van maand 6 naar 7 ben ik 10 kilo aangekomen…. alleen maar vocht echt verschrikkelijk. Vanaf daar is het eigenlijk alleen maar bergafwaarts gegaan. Ik ben uiteindelijk 30kilo aangekomen in mijn zwangerschap! Achteraf kwamen ze er pas achter dat ik zwangerschaps diabetes had, waardoor alles dus zo hard is gegaan! Nu bijna een jaar verder, moet ik nog 9 kilo afvallen en dan zit ik eindelijk weer op mijn eigen gewicht. Halleluja….

 14. 4 mei 2017 / 19:29

  Hartstikke fijn dat alles zo goed is gegaan en weer eraf is. Je was wel echt heel mooi zwanger. Ik kwam tijdens de zwangerschap 25 kilo aan en gelukkig ging alles er ook weer vanaf. Helaas zit er nu wel weer 10 kilo teveel aan door medicatie dus word het nu wel echt even bikkelen voor mij. Ouder worden helpt ook niet echt mee helaas haha xx
  Monica heeft geplaatst: Monsterdoos | UnboxingMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.