Is het tijdperk van beautyblogs voorbij?

Het kan je vast niet ontgaan zijn dat er wat verschuivingen hebben plaats gevonden in bloggersland. Toen ik vier jaar geleden met bloggen begon, waren het de hoogtijdagen van beautyblogs. Alle ‘grote’ fulltime blogs schreven over de nieuwste lipsticks, de meest glowy foundation of er werd geleerd hoe je een winged eyeliner het beste aan kon brengen. Maar hoe is dat nu? In het jaar 2017? Ik kan je vertellen dat er maar een select groepje is overgebleven. Is het over met de beautyblogs?

In het jaar 2012 begon ik mijn eigen beautyblog. Het was heel natuurlijk om dit onderwerp te kiezen omdat ik geïnspireerd werd door grote bloggers zoals Misslipgloss en Beautygloss. Ik raakte al snel geïntrigeerd door het onderwerp beauty en kon mijn hart ophalen aan heel veel mooie make-up en leerzame tutorials. Iets waar ik daarvoor helemaal niet mee bezig was, maar hierdoor des te interessanter werd.

Begon ik in 2009 met het volgen van leuke blogs, pas in het jaar 2012 durfde ik de stap te zetten om een eigen blog te creëren; Beautydagboek werd geboren! Ik schreef de afgelopen jaren heel veel over nieuwe beautyproducten, maar ook fashion kwam af en toe voorbij flitsen.

Ook ìk volgde eigenlijk alleen maar beautyblogs en ik had ook haast niet het idee dat er iets anders bestond in die tijd.

En toen. Daar kwamen ineens de moederblogs uit de lucht vallen. Ik denk dat rond het jaar 2013/2014 de één na de andere over het moederschap begon te bloggen.  Volledige bevallingen werden beschreven, spuitluiers kwamen aan bod en de vertrouwde ‘What’s in mijn koelkast’ kwamen over het beeldscherm voorbij. Er werd een nieuw genre aangeboord en dat sloeg aan als een tierelier.

Ook zag ik een verandering bij vaste beautybloggers; zij veranderden hun beautyblognaam naar hun eigen naam (vaak de eerste en tweede naam samengevoegd). Dit om over een breder scala aan onderwerpen te kunnen schrijven en niet meer vast te zitten aan de beautygerelateerde onderwerpen. Slim en handig.

En dan heb je nog de lifestyleblogs. Deze waren er al in den beginne, maar waren er lang niet zoveel als nu. Er zijn op dit moment best veel lifestyleblogs die voorheen beautyblogs waren. Ook hier zijn de onderwerpen verschoven.

Is het dan niet meer leuk om over beauty te schrijven? Is beauty helemaal ‘uit’? Zijn we het beu? Waarom zoeken we het in andere onderwerpen?

Dat is een vraag die mij bezig houdt. Het lijkt een trend te worden om zo breed mogelijk over onderwerpen te schrijven zodat je jezelf niet hoeft te beperken. Waar eerst beauty zo enorm populair leek te zijn, is de aandacht nu op meerdere onderwerpen gevestigd.

Fashion. Mama. Lifestyle. Foodie. Health. En ja; ook beauty.

Allemaal onderwerpen die nu populair zijn en waar complete blogs aan gewijd zijn. Is beautybloggen voorbij? Nee, dat denk ik niet, maar ik  maak wel onderdeel uit van een kleinere groep als voorheen.

Vind ik dat erg? Absoluut niet. Ik hou van mijn niche en vind het heerlijk om de nieuwste crèmes, foundations, lipsticks of haarproducten uit te testen voor mijn site. Het onderwerp beauty is mijn basis, maar maak wel uitstapjes naar fashion, lifestyle en persoonlijke ontwikkeling.

Ik heb mijn blog opgebouwd tot beautyblog en dat wil ik nog altijd blijven doen!

Vind jij dat beautyblogs aan hun einde zijn? Mis je het dat er minder beautyblogs zijn dan voorheen?

Liefs Liset 

Volg jij me al op FacebookInstagramTwitter ?

13 Reacties

 1. 26 januari 2017 / 08:34

  Mooi artikel Liset! Zelf schreef ik in het begin ook alleen over beauty, maar ondertussen is mijn blog toch ook echt meer de lifestyle kant op gegaan. Ik ben mijn blog 3 jaar geleden echt uit mijn passie en liefde voor beauty gestart, maar na een aantal jaren merkte ik gewoon dat ik het niet meer leuk vond om elke keer over lipsticks, oogschaduws, blushes etc. te schrijven. Ik had het idee dat ik elke keer hetzelfde opschreef en kon er niet meer zoveel creativiteit in kwijt. Nu heb ik veel afwisseling in onderwerpen en voelt het schrijven over beauty niet meer als een verplichting waardoor het weer leuk wordt! Super fijn dat jij nog wel gewoon met heel veel liefde beauty artikelen blijft schrijven, ik denk dat jij je blog daarmee ook echt onderscheidt van de rest! Ik vind je reviews in ieder geval altijd heel fijn om te lezen!
  Svenja heeft geplaatst: 10 x de leukste voordelen aan een blogvriendschapMy Profile

 2. 26 januari 2017 / 10:13

  Ik merk zeker dat er minder beauty blogs zijn en dat veel bloggers hun insteek veranderd hebben. Zelf hoor ik daar ook bij en door deze verandering ben ik zelf wel in de war en een beetje zoekende. Ik merk dat ik nu liever ook over verschillende onderwerpen schrijf en mijn blognaam past daar niet bij, moet ik die veranderen… die vraag houd mij de laatste tijd erg bezig.
  Lonneke heeft geplaatst: Hema Nailpolish Lusty LemonadeMy Profile

 3. 26 januari 2017 / 10:44

  Leuk om over tranformatie in de loop van het jaar te lezen. Blog waar je zin in hebt dat is het leukste vind ik altijd. 🙂

 4. 26 januari 2017 / 11:07

  Ook al ben ik zelf geen enorme beautyblogger, het onderwerp vind ik wel heel leuk, juist nu het wat selecter wordt! Het is toch saai om op elk blog over hetzelfde te lezen, dus je bent zo wel wat unieker. Jouw artikelen vind ik heerlijk om te lezen, dus ga alsjeblieft zo door inderdaad! Malou x
  Malou | Blonde Blossom heeft geplaatst: Recept | Cupcakes met citroen en sesamzaadMy Profile

 5. 26 januari 2017 / 13:08

  Goed geschreven artikel! Ik moet ook zeggen dat in minder vaak op een beautyblog kom. En dat is meer mijn persoonlijk mening dat ik het soms gewoon niet interessant vind. Weer een lipstick, weer een nagellak. Als je misschien een review zoekt is het wel handig.
  Marsha heeft geplaatst: Essence Lash Princess mascara reviewMy Profile

 6. 26 januari 2017 / 15:04

  Mooi geschreven! Ik kan ook wel merken dat er een soort van ‘verschuiving’ plaatsvindt, maar niet per se op het gebied van beautyblogs. Wat ik vooral merk, is dat minder mensen blogs bekijken maar meer Youtube filmpjes willen zien. Ook zie ik meer fitness blogs en Instagram accounts verschijnen. X

 7. 26 januari 2017 / 16:10

  Ik vind dat je het mooi geschreven hebt. En op zich vind ik het wel leuk dat iedereen nu over dingen schrijft die ze zelf leuk vinden, en niet een bepaald onderwerp. 🙂 Lekker breed!
  Mariska heeft geplaatst: Hoe ziet mijn droom badkamer eruit?My Profile

 8. 26 januari 2017 / 16:31

  Dit is zeker herkenbaar, ik heb hetzelfde idee. Ik zit een beetje in hetzelfde schuitje als jij denk ik. Ik heb wel eens getwijfeld of ik mijn blog ook niet wat breder moest trekken maar ik probeer gewoon te schrijven over wat ik leuk vind. En dat is vooral beauty toch 😉 en daarnaast een kleine persoonlijke touch. Daar voel ik me het best bij

 9. 26 januari 2017 / 18:59

  Ik blog zelf ook nog steeds graag over beauty, vind het heerlijk. Merk wel een duidelijke toename in lezers nu anderen zijn gestopt dus ik klaag niet 🙂

 10. 26 januari 2017 / 21:19

  Mooi artikel! Ik denk niet dat beautyblogs aan hun einde zijn, maar ik denk wel dat er inderdaad nu meer over verschillende dingen geschreven wordt. Niet alleen maar puur beauty, maar ook fashion en vooral lifestyle. Nog steeds erg leuk!
  Susan heeft geplaatst: Kiko Extra Sculpt Volume mascaraMy Profile

 11. Moniek
  27 januari 2017 / 15:19

  Lkkr blijven beauty bloggen!! Ik vind het jammer dat er breder wordt geblogt.

 12. 30 januari 2017 / 10:50

  Yes. De verschuiving is duidelijker zichtbaar. Ik heb zelf ook de insteek veranderd van ‘blog’ naar ‘online magazine’ alhoewel ik nooit heel erg persoonlijk heb geblogd (als in, diaries, shopglogs dat soort dingen). Ik heb inderdaad bewust voor een titel gekozen die niet beauty-achtig is. Toen ik begon met bloggen schreef ik voornamelijk over beauty, maar de laatste tijd over allerlei onderwerpen en ik merk gewoon aan mijn statistieken dat dat heel erg aanspreekt. Bloggen is zeker niet dood. Ik geloof dat het er alles mee te maken heeft dat wij zelf persoonlijk groeien en niet meer alleen maar over beauty willen schrijven. Zelf volg ik voornamelijk vrouwen van mijn eigen leeftijd, en daar vind die verandering ook vooral plaats, dus denk dat het daarom ook zo opvalt.

 13. 2 februari 2017 / 09:31

  Ik merk de verschuiving bij mezelf ook, waar ik eerst voornamelijk over beauty schreef, ga ik nu toch meer de lifestyle kant op. Dit heeft vooral te maken met mijn eigen ontwikkeling en verschuiving van interesses. Sinds ik dit doe trek ik ook veel meer bezoekers, ook al is dat niet mijn insteek geweest. Uiteraard wel mooi meegenomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.