Kids | Wanneer mag een kind oorbellen?

Wanneer mag een kind oorbellen

Een vraag die me al een hele tijd bezig houdt, is de volgende; wanneer mag een kind oorbellen? Jade is inmiddels 7 jaar en al sinds ze 5 jaar is, stelt ze me de vraag of ze ook oorbellen mag. Persoonlijk vind ik deze leeftijd nog te jong, maar er zijn natuurlijk al heel veel kindjes die ze nu al wel hebben. Ik vertel je meer over wanneer ik denk dat een geschikte leeftijd is voor het schieten van oorbellen.

Vanaf welke leeftijd schiet een juwelier gaatjes?

Hier kan ik kort over zijn; dat verschilt per juwelier. Sommige schieten pas vanaf 6 jaar, maar ik weet dat Lucardi (Emmen) het al vanaf 6 maanden oud doet. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik hier wel van schrik! Het is een klein mensje die nog totaal geen mening kan geven over wat hij/zij wel of niet mooi vindt. Daarnaast ‘beschadig’ je toch de huid van een teer wezentje. Je creëert een wond die verzorgd moet worden en daarnaast geeft het natuurlijk wel even pijn voor een baby.

Wat is een geschikte leeftijd voor het schieten van oorbellen?

Dit artikel is natuurlijk gebaseerd op mijn persoonlijke mening. Het is een keuze die ik zelf voor mijn kind maak. Het is dan ook niet de bedoeling om iemand voor het hoofd te stoten, want de meningen zijn zeer uiteenlopend hierover.

Kijk ik hier met mijn persoonlijke visie naar, dan vind ik dat het schieten van oorbellen bij baby’s eigenlijk niet zou mogen. Stel je eens voor dat je bijvoorbeeld de navel van je zes maanden oude baby zou piercen. Dan vinden we dat waarschijnlijk allemaal belachelijk. Maar als we datzelfde gaatje nu door het oorlel van een baby schieten, is het ineens veel normaler.

Ik denk dat we goed moeten beseffen dat het gaatje dat geschoten wordt, eigenlijk een wondje is dat verzorgd moet worden met ontsmettende lotion. Dit kan best prikken bij het oortje (om dan nog niet eens te spreken over de kans op ontsteking). Ook heb ik veel verhalen gelezen over dat het oorknopje bij zeer jonge kinderen (onder de vier jaar) kan prikken in de huid van je hals. Vooral met het slapen kan je kindje hier natuurlijk last van hebben.

Wanneer mag een kind oorbellen?

Ik denk dat Jade op dit moment daarom ook nog even moet wachten. Zelf kreeg ik mijn oorbellen toen ik 10 jaar was. Je kunt dan beslissen of je oorbellen echt wel graag wilt en kunt beter inschatten of het pijn gaat doen en of je de gaatjes goed kunt verzorgen. Daarnaast vind ik het toch best een eng idee om met oorbellen rond te lopen als je als kind veel (buiten) speelt en er kans is dat ze met haar oorlellen ergens tegen aan schuurt of blijft haken. Dat doet behoorlijk pijn!

Misschien dat ik hier een beetje ouderwets in ben, maar jonge meiden hebben deze opsmuk nog echt niet nodig. Ze zijn zo mooi en puur van zichzelf, dat ik er liever voor kies haar nog even te laten wachten voor deze gezichtsversiering totdat ze tien is.

Hoe denk jij erover? Vanaf hoe oud vind je dat een kind oorbellen zou mogen laten schieten? En wat zijn je beweegredenen?

 

Liefs Liset

14 Reacties

 1. 7 juli 2018 / 09:41

  Mijn ouders hebben mij zelf laten kiezen. Ik had pas gaatjes toen ik een jaar of 14 was…

 2. 7 juli 2018 / 11:27

  Dat ligt aan uit welke cultuur je komt. Het is bijvoorbeeld in sommige culturen heel normaal om met 6 of 7 maanden de eerste gaatjes te schieten, vernam ik van een kennis uit Amerika met een latino-achtergrond. Volgens mij is het in Spanje ook gebruikelijk om dat jong te doen. Voordeel is dat je als ouder dan nog superverantwoordelijk bent om er voor te zorgen dat de wondjes (laten we eerlijk zijn: het zijn inderdaad wonden) te verzorgen. Dat gaat wat makkelijker dan als ze een jaar of 6-7 zijn en zelf verantwoordelijker willen zijn.
  Persoonlijk denk ik dat het het beste is om het zo jong mogelijk te doen óf om te wachten tot ze boven de 10 zijn. Als ik heel eerlijk ben dan vind ik het niet gepast om een baby gaatjes te geven waar het niet om gevraagd heeft. Je kindje is heel geboren en als er geen medische noodzaak is, moeten ouders dat zo lang mogelijk in stand houden, tot het kind zelf kan beslissen over zijn of haar lichaam. Niet alleen gaatjes in oorlelletjes, maar ook andere lichaamsdelen en velletjes zijn prima zonder gaatjes of verwijderd te worden.
  Maar … ieder zijn ding. Jij hebt nu nog de beslissingsmacht. Dat begrijpt je dochter ook. En anders kun je dat uitleggen. Misschien wil ze uiteindelijk wel helemaal geen oorbellen.
  Hee, hebben ze nog oorbellen met klemmetjes? Dan is dat een mooie tussenoplossing. Toch belletjes, maar geen gaatjes.

 3. 7 juli 2018 / 13:31

  Opvoeding en culturele aspecten spelen een rol in de keuze die je maakt als ouder. Mijn dochter heeft haar oorbellen gekregen toen ze 6 maanden was geloof ik. Ze is nu 19 jaar. Op oudere leeftijd, haar 16e, heeft ze zelf nog meer gaatjes erbij laten prikken. Ze heeft niet eerder aangegeven dat ze het erg vond dat ze op jonge leeftijd al gaatjes had. Zo heb ik dit op latere leeftijd ook niet als iets negatiefs ervaren dat ik als baby gaatjes heb gekregen.
  Je kunt er op verschillende manieren naar kijken en het is aan elke ouder om te beslissen welke keuze hij/zij maken. Ik heb hier geen mening over. Het is ook niet aan mij om een mening te hebben over hoe anderen het op dit vlak aanpakken. Ik denk dat het belangrijkst is dat elke ouder hier met z’n kind over communiceert en bij zichzelf te rade gaat waarom hij/zij een bepaalde keuze heeft gemaakt en hoe zich dit verhoudt tot de wensen van zijn/haar kind.

 4. 7 juli 2018 / 14:27

  Hier waren ze ook heel jong hoor, wat niet wil zeggen dat ze altijd oorbellen dragen.
  De keuze voor gaatjes maakten wij als ouders, de keuze of ze oorbellen dragen kiezen ze zelf 🙂
  Coco heeft geplaatst: Klusjes doenMy Profile

 5. 7 juli 2018 / 14:46

  Mijn kleindochter is 2 en half en bleef maar jammeren en heeft nu al oorbellen – en ze is er echt fier op 🙂

 6. 7 juli 2018 / 16:45

  Ik heb mijn gaatje pas op de leeftijd van zeventien laten schieten, omdat ik het toen pas zelf wilde. Ondanks dat mijn moeder altijd dacht dat het wel bij me zou passen, heeft ze gewacht tot ik oud genoeg was om die keuze zelf te maken en daar ben ik haar heel dankbaar voor. Ik zeg niet dat iedereen moet wachten tot zeventien, want ik besef dat dat laat is, maar een leeftijd van 10-12 jaar lijkt mij goed. Hoe dan ook denk ik dat het kind vooral zelf de keuze moet maken. 🙂

 7. Yvonne
  7 juli 2018 / 17:36

  Ik ben het helemaal met je eens Liset. Ik wil die keuze niet maken voor mijn kind. Net als dat ik mijn kind niet laat besnijden noch dopen (alles wordt maar gedaan onder het mom van geloof en cultuur; vind ik heel raar: waar is de stem van het kind?).

 8. 7 juli 2018 / 22:12

  Helemaal mee eens dat kinderen nog niet te vroeg met al dat uiterlijk vertoon moeten geconfronteerd worden. Laat hen toch gewoon puur zichzelf zijn.

 9. Eva
  8 juli 2018 / 19:59

  Ik heb weleens gelezen dat iemands dochter supergraag oorbellen wilde, maar dat ze ze niet durfde te laten schieten. Dan was het wel handig geweest als haar ouders dat heel vroeg hadden laten doen. Maar goed, ik zou er zelf niet aan moeten denken om gaatjes te (laten) schieten bij een 6 maanden oude baby.

 10. Verena
  9 juli 2018 / 16:37

  6 jaar vind ik een prima leeftijd. Ik vind het achterlijk dat baby’s soms oorbellen krijgen!

 11. 9 juli 2018 / 22:39

  Ik kan me voorstellen dat cultuur meespeelt, maar ik vind het persoonlijk beter als een kind uitgegroeid is. Je weet ook niet hoe oren meegroeien.

  Ik heb zelf het op mijn 17e laten doen. Bij mij zit er al een gaatje scheef van mijn tweede gaatjes en die zijn nooit dichtgegroeid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.