Personal | Hoe gaat het met sporten?

Sportkleding Nike Lidl

Een paar weken terug vertelde ik dat ik was begonnen met sporten. Of nou ja, sporten…laten we het gewoon op een vorm van bewegen houden. Door mijn ziekte endometriose heb ik jaren niet gesport, gefietst of aan een andere vorm van bewegen gedaan omdat het simpelweg te veel pijn opleverde.

Maar toen ik de laatste tijd door medicijnen (en waarschijnlijk ook niet genoeg beweging) een paar kilootjes aankwam, voelde ik me niet meer lekker in mijn vel zitten. Dus ik bedacht een manier om weer een beetje fit te worden!

Ik ben heel rustig aan begonnen, want een lichaam dat nooit beweegt en niet veel meer doet dan wandelen en de trap op en neer gaat, is het belangrijk om niet teveel in één keer te willen doen. Het werd dus Spotify openen, lekkere dansnummers uitzoeken en heel rustig die heupen losgooien. Mijn hartslag ging na een tijdje behoorlijk omhoog en de pijn in mijn enkels, rug en zij werden steeds erger. Tijd dus om te stoppen en gewoon te gaan liggen. Poeh, wat had ik een pijn zeg. Maar na eventjes rust genomen te hebben, ben ik nog eventjes door gegaan en ben daarna gestopt om rek- en strekoefeningen te doen.

Een week later had ik nog steeds pijn…

Heel logisch, want mijn lichaam is het niet gewend en daarnaast heb ik een zwakke rug door mijn ziekte. Mijn rug is mijn zwakke plek en geeft nu eenmaal veel pijn. Na ongeveer acht dagen ging ik er weer voor en ging pas bewegen als mijn lichaam weer was hersteld en de pijn afgezakt was.

Op dit moment probeer ik twee keer in de week oefeningen te doen zoals Jumping Jack’s, squads, buikspieroefeningen en joggen op zijn plek. Toch komt het ook wel voor dat ik een week lang niets doe als het slecht gaat met mijn ziekte en het ‘normale’ leven al pijn doet.

Ik merk nu dat ik na een aantal weken toch al vooruit ben gegaan met mijn conditie en dat het makkelijker is geworden om te sporten. Pijn doet het nog steeds en ik heb een aantal dagen nodig om ervan te herstellen, maar man, wat geeft het een boost aan mijn gedachten! Iets wat ik een hele fijne bijkomstigheid vind omdat ik door de medicatie die ik slik soms geestelijk in een dipje zit. Het lijkt alsof sporten mij een positieve mindset geeft en me beter in mijn vel voel zitten. Heel fijn!

Op dit moment zit ik nog steeds in de startersfase en komt het niet eens in de buurt van het ‘echte’ sporten. Voor mijn doen is dit nu het enige haalbare en wil ik het steeds meer uitbreiden. Ik kijk en luister vooral naar mijn lichaam, want ik weet dat als ik over de grens ga, ik zo anderhalve week uit de running kan zijn :).

Vinden jullie het leuk om mijn sportperikelen te volgen en dat ik af en toe eens een update hier van geef? Doe jij momenteel aan sport?

handwritten-liefs-liset

 

10 Reacties

 1. femkedj
  17 mei 2016 / 06:12

  Leuk als je af en toe even een update geeft. Knap dat je ondanks de pijn toch doorgaat. Hoe fijn is het dan als je merkt dat het sporten resultaat geeft. Een betere conditie is zo fijn :-). Ik sport ook, op dit moment beperk ik het tot 3/4 keer per week wandelen (ik ga donderdag 2 juli lopend mee doen aan de Alpe d’HuZes). Daarna wil ik ook weer lekker naar de sportschool.

 2. deappelvaneva
  17 mei 2016 / 06:15

  Wat goed dat je toch het bewegen/ sporten op jouw manier weer oppakt! Het lijkt mij heel lastig om dit te doen in combinatie met de pijn die jij hebt. Wat een doorzettingsvermogen! Heb je weleens gedacht aan yoga en/of meditatie? Je hebt verschillende vormen en ook apps er van. Misschien is dat ook iets voor jou… Liefs!

 3. 17 mei 2016 / 06:22

  Erg goed van jou dat je zelf beslist wanneer je kan sporten en wat je dan doet.
  Goed dat jet rustig aan het opbouwen bent.
  Een tip om af te vallen…..
  Wat muesli met soyamelk en desnoods een theelepel honing even opwarmen en het vult je maag langer dan een halve dag.
  Ook salades eten als avondeten.
  Als je dit alles mag of kan eten.
  Veel water en thee drinken.

  Xoxo

 4. 17 mei 2016 / 07:18

  Succes meid! Lijkt me een ontzettend lastige situatie! Hoop dat het je binnen de grenzen gaat lukken en dat je weer wat beter in je vel gaat zitten!

 5. 17 mei 2016 / 09:22

  Heb zelf ook endometriose (althans ga er van uit dat ik dat nog heb) maar ben er gelukkig niet meer zo mee bezig als in t verleden. Maar als ik zo nadenk over sommige klachten waar ik last van heb dan kan dat best wel eens daar mee te maken hebben.
  Goed van je om toch in beweging te blijven. ?? Blijf volhouden, hoop dat je snel weer beter in je vel zit.

 6. 17 mei 2016 / 11:07

  Goed dat je weet waar je grens ligt. Gewoon rustig opbouwen en aankijken hoehet gaat. Je kunt het op zoveel manieren invullen. Een stuk wandelen of extra keer de trap op en af is bijvoorbeeld ook al super goed!

 7. 17 mei 2016 / 11:28

  Goed bezig! Momenteel sport ik zo goed als niet, maar mijn trips van en naar mijn kot met een grote rugzak is voor mij sport genoeg, haha!

 8. inspiredbylifee
  17 mei 2016 / 15:05

  Ik sport de laatste tijd ook best veel. J bent goed bezig en ik vind het leuk om er af en toe iets over te lezen

 9. ikhouvanbeautynl
  17 mei 2016 / 19:08

  Supergoed van je! Ik herken je verhaal een beetje. Heb het een tijdje terug ook moeten opbouwen. Ik begon letterlijk met 5 minuten en vond dat heel zwaar. Maar na een half jaar kon ik 45 minuten sporten. Echt heerlijk. Luister naar je lichaam, dan komt het goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.