Sporten in combinatie met een chronische ziekte; hoe gaat het nu?

Lidl Crivit sportkleding budget 2016 outfit 6

Zo’n zes maanden geleden vertelde ik je dat ik was begonnen met sporten. In het begin was even zoeken naar wat mijn lichaam aankon ondanks de endometriose, maar als ik goed luisterende naar mijn lichaam en op tijd mijn grenzen aangaf, dan ging het lekker! Hoe gaat het nu met sporten in combinatie met mijn ziekte? Ik praat je bij!

Natuurlijk heb ik zo mijn lichamelijke beperkingen door de endometriose, maar ik had een goede periode en ik merkte dat mijn conditie omhoog ging doordat ik weer aan het bewegen was. Ook ontdekte ik bij een bloedtest via de huisarts dat ik een ernstig, maar dan ook ernstig tekort had aan vitamine D. Toen ik begon met het slikken van een stootkuur van deze vitamine, merkte ik dat ik steeds wat meer energie terug kreeg. Niet een denderend effect, maar wel genoeg om weer zin te krijgen in sporten en ik naderhand niet meer laveloos van de pijn op de bank moest bijkomen. Het ging goed!

Vanaf begin april dit jaar ben ik het gaan opbouwen met hele simpele bewegingen; een beetje op muziek dansen, een beetje joggen op de plaats en dat was het. Dit klinkt misschien voor een gezond persoon absoluut niet als sporten, maar voor mij was het al een hele overwinning omdat fietsen zelfs te pijnlijk voor mij was. Ik ging dus niet te hard van stapel, maar bouwde het rustig op. Ik ging van één keer in de week bewegen (zo noem ik hem maar), naar twee keer in de week. En daarna ging ik om de dag gewoon mijn sportmomentje pakken. Het voelde zo fijn! Wat ik dan deed? Een goede warming-up op muziek, een video aerobics op YouTube mee doen en daarna deed ik spieroefeningen voor mijn billen, buik en benen.

Het ging zo ontzettend goed, maar helaas kreeg ik begin juni weer een doorbraakbloeding door mijn medicatie heen (ik mag niet ongesteld worden met endometriose). Ik lag dus weer een week plat door de menstruatie en daarna deed mijn lichaam niet meer wat ik graag wilde….Ik had veel pijn in mijn buik, rug en benen en was gewoon weer uitgeput. Einde sportverhaal.

Het is nu weer september en het sporten ligt dus alweer een tijdje achter me. Ik vind het zo balen, maar de afgelopen maanden is er geen dag voorbij gegaan zonder dat ik pijn had en als ik dan zou gaan sporten, ben ik nog verder van huis. Dan zou ik niet meer kunnen zorgen voor mijn kids. Dat is en blijft mijn hoofdtaak, dus ik moet dat soort dingen niet gaan doen als ik weet dat ik niet kan bijkomen.

Ik hoop natuurlijk dat er weer een goede periode aanbreekt voor mijn lichaam zodat ik weer kan genieten van het sporten. Ik weet hoe verslavend het kan zijn en hoe fijn het ook is om je geest lekker leeg te maken. Zodra er weer ontwikkelingen zijn, ga ik je op de hoogte houden!

Dankjewel voor het lezen! Wat is jouw manier van bewegen of sporten? 

handwritten-liefs-liset

6 Reacties

 1. 25 september 2016 / 10:41

  Zo balen. Ik hoop dat het gauw weer wat beter gaat met je!
  Ik snap wel dat het weinige dat je kon al een hele overwinning was. Eens wat dansen op muziek voor een paar tellen is voor mij ook het hoogst haalbare of wat wandelen, maar dat is ook weer enkele weken geleden dat ik dat nog kon.

 2. Eva
  25 september 2016 / 12:58

  Jeetje wat vervelend dat je toch een doorbraakbloeding had en daardoor niet meer kunt sporten. Ik heb er geen ervaring mee maar het klinkt heel pijnlijk en vermoeiend om zoveel pijn te hebben. Toch hoop ik dat je binnenkort het bewegen weer kunt oppakken! Ik ben zelf bezig met hardlopen en dat gaat lekker. Liefs!

 3. ikhouvanbeautynl
  25 september 2016 / 17:35

  Wat vervelend dat je nu even niet meer kunt sporten. In hoop dat je het later weer kunt oppakken! Ik ben na mijn eerste bevalling (moest flink herstellen ivm reuma) ook zo begonnen met sporten: beetje bewegen op muziek en joggen op de plaats. Was voor mij ook een overwinning en kon het van daar uit opbouwen. Herkenbaar dus. Ik hoop het na deze bevalling ook weer zo op te kunnen pakken. Heeft mij toen ook veel goed gedaan.

 4. 26 september 2016 / 09:38

  Goedemorgen Liset,
  Wat vervelend om te lezen dat je een doorbraakbloeding hebt gehad en daardoor weer last hebt en niet kan sporten.
  Hoop dat de pijnen snel weer minder worden of het liefst verdwijnen zodat je weer lekker kan sporten.
  Ik ben op dit moment ongesteld en moet zeggen dat m’n klachten door de endometriose niet zo extreem zijn. Maar dat komt omdat ik weer sinds dit jaar maar weer aan de pil ben begonnen. Dan heb ik er minder last van gelukkig.
  Zelf doe ik aan fitness. Heb in de zomervakantie bijna zo goed als om de dag gesport, maar nu ik weer aan het werk ben lukt me dat niet. Dan wordt het sporten in t weekend. Eigenlijk moet ik gewoon twee dagen in de week zien te vinden om toch te gaan sporten. Maar als ik thuis ben van werken moet het huishouden ook nog en ben ik ‘s avonds blij als ik op de bank zit….
  Nou meis, heel veel sterkte. ?

 5. Rebecca Denise
  26 september 2016 / 20:00

  Ik hoop dat je snel weer een beetje beter kunt bewegen. Mooi om te lezen dat je wel je kids natuurlijk op nummer 1 zet. Ondanks dat het niet altijd leuk is natuurlijk. Zelf kan ik nu tijdelijk ook niet sporten door een operatie. Ik weet dat het totaal niet hetzelfde is, maar het gevoel van het niet kunnen maar wel willen is heel vervelend. Sterkte <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.