Update | Fair Fashion, duurzaamheid en dierproefvrije make-up

Vandaag heb ik even een ouderwetse update! Een tijdje terug deelde ik op mijn blog een artikel over duurzame kleding (fair fashion), maar ondertussen is mijn ontdekkingstocht nog verder gegaan. Hoe staat het met mijn visie hierop en hoe integreer ik dit nu in mijn leven? Ik vertel je er meer over!

Fair Fashion

Voor mij is het belangrijk om bewuster om te gaan met aankopen. Waar komt het vandaan en op welke manier is het gemaakt? Zo ben ik er achter gekomen dat ik al best wel wat fair fashion in mijn kledingkast heb liggen, maar ook in die van de kids. Zo koop ik regelmatig kleertjes bij C&A en Zara voor ze en daar zit (achteraf gezien) al best veel kleding tussen die van organisch/biologisch katoen is gemaakt. Hoe vet is dat?

Nu ik daar echt op let, weet ik dat het mogelijk is om op een toegankelijke en ook makkelijke manier mijn steentje bij te kunnen dragen. Iets kopen waar de wereld beter van wordt. Dat klinkt heel idealistisch, maar zo simpel is het wel. Ik wil dat er zo min mogelijk schade aan de natuur wordt aangebracht en dat mensen op een eerlijke manier worden behandeld als werknemer.

Op dit moment heb ik een paar kledingstukken voor mezelf gekocht die op een eerlijke manier gemaakt zijn. Deze laat ik in een volgende blogpost zien, dat is wel een artikel waard lijkt me!

Ik heb al eerder aangegeven dat ik mezelf niet de restrictie opleg om alleen maar fair fashion te kopen. Niet omdat ik dat niet wil, maar smaken verschillen en niet alles wat duurzaam is, is mijn smaak. Daarnaast kan fair fashion ook best prijzig zijn. Mijn doel is om hier een mooie balans in te maken. Wat ik wel meer wil doen, is om ook eens wat vaker naar mooie tweedehandskleding te gaan kijken.

Duurzaamheid en dierproefvrije make-up

Als je eenmaal bezig bent met duurzame kleding, kan het haast niet anders dan dat je je horizon gaat verbreden. Ik kijk naar mijn energieverbruik, het afval wat ik scheid, maar ook op dierproefvrije make-up wil ik meer gaan letten.

Al jaren ben ik als beautyblogger bezig en dat is iets wat ik nog steeds heel erg leuk vind. Toch wil ik nu per merk gaan kijken of het dierproefvrij is of niet. Daarom heb ik besloten om in iedere review die ik schrijf, te vermelden of het merk op dieren test of niet. Er komen dus nog steeds verscheidene producten en merken online (ook als ze niet dierproefvrij zijn), met als verschil dat er standaard in vermeld zal zijn of het dierproefvrij is. Zo kun je zelf een keuze maken of je het artikel wilt kopen of niet.

Verder vind ik dit nog steeds een hele leuke ontdekkingstocht en bewustwording van mijn aankopen. Ik merk dat ik dit allemaal heel interessant vind en me nog veel meer wil en kan verdiepen in deze materie!

Ben jij bewust bezig met het kopen van duurzame kleding en/of dierproefvrije make-up?

Liefs Liset

15 Reacties

  • Liset
   Auteur
   5 april 2017 / 20:39

   Ah dankjewel! Mijn doel is ook niet om compleet over te gaan op Fair Fashion, maar ik probeer eerst wel te kijken bij wat er duurzaam is en/of misschien wel tweedehands. Mocht dat niet lukken, dan ga ik over op ‘gewone’ kleding. Het gaat mij er vooral om dat je bewust wordt van wat je koopt. En als de helft van mijn kleding duurzaam is, ben ik al heel tevreden hoor!

 1. 5 april 2017 / 09:44

  Vind het goed dat je hier bij stil staat en er zo de aandacht op vestigt! Ik let er nu eigenlijk niet echt op en vind dat als ik erover na denk wel erg.. Jammer genoeg zijn een aantal van mijn favoriete merken helaas niet dierproefvrij/fair..
  Loes heeft geplaatst: Favorieten van MaartMy Profile

  • Liset
   Auteur
   5 april 2017 / 20:37

   Ik was me er ook nooit zo bewust van, maar ik ben dat steeds meer. Ik vind het een leuke ontdekkingstocht om te kijken welke kleding/make-up beter is voor de wereld, de natuur en de mens. En ik neem jou er als bezoeker graag in mee :).

 2. 5 april 2017 / 13:57

  Wat goed dat je hier zo mee bezig bent en er aandacht aan besteed! Het is inderdaad een stukje prijziger, maar als je langzaam aan steeds wat nieuws koopt en oude items vervangt komt die duurzame kledingkast er vanzelf 🙂
  Merel heeft geplaatst: Carrotcake overnight oatsMy Profile

  • Liset
   Auteur
   5 april 2017 / 20:34

   Dankjewel! Het hoeft gelukkig niet allemaal zo duur te zijn (H&M en C&A verkoopt heel voordelige fair fashion), maar helaas is de collectie nog niet zo uitgebreid dat je je hele kledingkast er mee kunt vullen. Zeker als je een bepaalde smaak hebt. Af en toe een prijziger stuk mag best, maar dan ben je er natuurlijk nog niet, haha. Ik probeer mijn best te doen om eerst bij de fair fashion van wat goedkopere ketens te shoppen en als dat niet lukt, wijk ik uit naar kleding waarvan ik zeker weet dat ik het lang zal dragen :).

  • Liset
   Auteur
   5 april 2017 / 20:32

   Wat goed om te horen dat je je er ook mee bezig gaat houden!

 3. 5 april 2017 / 15:32

  Ah goed om te lezen dat je er steeds bewuster van wordt! Ik ben juist begonnen met overgaan op dierproefvrije producten en merken. En ga dat langzaam uitbreiden! Zo dragen we allemaal een steentje bij.

  • Liset
   Auteur
   5 april 2017 / 20:31

   Ja, het is iets waar ik steeds meer mee bezig ben. Ik vind het op dit moment wel belangrijk om aan mijn bezoekers te laten weten of iets wel of niet dierproefvrij is. Zo kan iedereen zelf beslissen wat hij of zij er mee wil doen :). Wat mooi dat je helemaal overgaat op dierproefvrij, knap!

 4. 5 april 2017 / 20:44

  Wat goed dat jij je steentje bij wil dragen om de wereld een stukje mooier te maken. Ik ben zelf begonnen met dierproefvrije cosmetica en ben nu ook over aan het stappen op veganistische cosmetica én fair fashion. Het doet me echt zeer om de wereld steeds verder kapot te zien gaan. Daarom probeer ik zelf ook bij te dragen aan een mooiere wereld.
  Sara | MevrouwMiauw heeft geplaatst: Groener doen | Mijn groene to-do listMy Profile

 5. 5 april 2017 / 22:47

  Wat leuk zo’n update Liset! Ik ben heel benieuwd naar je nieuwe fair fashion aankopen. Goed ook dat je voor jezelf grenzen stelt. Het is niet nodig om ALLES duurzaam/zero waste enz. te kopen. Het is al onwijs goed dat je erover nadenkt. Leuk ook dat je meer dierproefvrije make-up gaat testen. Wat een super leuke veranderingen in je blog!
  Claire heeft geplaatst: Hotspot: planten kijken bij de Hortus Botanicus in Amsterdam.My Profile

  • Liset
   Auteur
   6 april 2017 / 22:27

   Leuk om te horen! Klopt, het is ook (voor mij dan) niet haalbaar om alles duurzaam aan te pakken, maar alle kleine beetje helpen :). En over dierproefvrije make-up; ik denk dat ik al best veel merken laat zien op mijn blog laat zien die dat zijn, maar ik controleerde het nooit. Nu is het in ieder geval duidelijk als dit wel of juist niet het geval is. En dan heb ik weer wat geleerd over die merken. Het is zo leuk om hier mee bezig te zijn! En dankjewel voor je lieve reactie :).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.