Wat als ik nooit ziek was geworden?

Wat als ik niet chronisch ziek zou zijn

Het blijft altijd gissen, maar zeker als je chronisch ziek bent, word je altijd geconfronteerd met je beperkingen. Hoe je het ook went of keert, je komt jezelf altijd weer tegen. Met tussenpozen schiet het wel eens door mijn hoofd hoe mijn leven eruit zou zien als ik geen endometriose zou hebben gehad. Zou mijn leven dan veel flitsender en spannender zijn?

Als ik gezond was geweest dan….

♥ ….had ik twee diploma’s gehad. Natuurlijk mijn Bachelor Communicatie die ik in the pocket heb, maar ik deed er ook nog Pedagogische Wetenschappen aan de universiteit bij. Ik heb deze laatste studie niet kunnen afmaken doordat ik er geen energie meer voor had vanwege teveel klachten. Daarnaast stond ik noodgedwongen voor de keuze om voor kinderen te gaan. Het was nu of nooit. En ja, dan kies ik toch echt voor kindjes, want ik wilde zeker geen leven zonder twee drentelende kids in huis!

♥ .…had ik nu een drukke baan gehad in de PR (ik hou van mooie merken!) of als onderzoeker in het pedagogische werkveld. Ik vind de ontwikkeling van kinderen en adolescenten zo interessant en ik wil (ja, nu nog steeds) graag iets betekenen voor kinderen en hun zo goed mogelijk begeleiden in het leven.

♥ .…was ik nog steeds fanatiek aan het dansen geweest. Dansen was (en eigenlijk nog steeds, alleen kan ik het niet meer beoefenen) mijn grote passie en daaraan ontleende ik een groot deel van mijn zelfvertrouwen. Het was iets waar ik goed in was en me heel fijn bij voelde. Een mens heeft altijd een passie of talent nodig om zich te kunnen onderscheiden en zijn persoonlijkheid te laten zien. Tenminste, ik wel! Gelukkig heb ik opnieuw een talent ontdekt waar ik mijn passie in kwijt kan, maar daar straks meer over ;).

♥ …had ik energie genoeg om een groter sociaal leven te leiden. Ik moet nu kiezen tussen mijn gezin, mijn ziekte (altijd die verdraaide vermoeidheid en pijn) en sociale contacten. Nu heb ik leren kiezen en accepteren dat ik niet alles tegelijk kan en gedoseerd activiteiten moet ondernemen om de week door te kunnen komen. Maar kwaliteit gaat boven kwantiteit en ik geniet heel erg van de dingen die ik wel kan!

♥ ….wist ik niet dat mijn relatie met Martijn alles aan kon. We hebben zoveel ups en downs mee gemaakt door mijn ziekte, waardoor ik weet dat we alles aan kunnen. Ik heb enorme diepe dalen gehad en Martijn is altijd aan mijn zijde geweest. Het is niet niks om een relatie met iemand te hebben die chronisch ziek is en zeker niet als daardoor een kinderwens in het gedrang kan komen. Maar we hebben de allergrootste diepe dalen en onzekerheid overwonnen en daar ben ik heel dankbaar voor!

Het is soms zo gek om na te denken over hoe mijn leven zonder ziekte eruit zou zien. Heel anders dus! Toch heeft het leven altijd weer verrassingen in petto en weet je nooit hoe het uit zal pakken. Ondanks mijn ziekte, heb ik wel een heel fijn gezinsleven op kunnen bouwen met de liefde van mijn leven.

Ook heb ik nieuwe talenten ontdekt, die ik waarschijnlijk niet zoveel kans had gegeven als ik niet noodgedwongen een andere passie of bezigheid had gevonden. Dansen was voor mij niet meer mogelijk en ik heb lang gedacht dat ik nergens meer goed in was of in uitblonk. Toch heb ik de liefde voor schrijven een kans gegeven en geniet ik van het schrijven op mijn laptop. Mijn pen en papier – ofwel: mijn laptop en toetsenbord – zijn mijn grootste middelen om me te kunnen verwoorden en alles vast te kunnen leggen. Ik hou van schrijven en heb ook nog eens een tweede passie gevonden; fotograferen! Hoe cool is dat? Nooit gedacht dat ik ooit weer gelukkig zou worden met een nieuwe bezigheid. Ik kon me gewoonweg niet voorstellen dat ik datzelfde gevoel van dansen, kon hebben bij het schrijven van teksten.

Al met al leef ik dus een heel ander leven dan dat ik gezond door het leven zou gaan. Maarrrr….ik heb er weer andere dingen voor terug gekregen!

handwritten-liefs-liset

12 Reacties

 1. 26 oktober 2015 / 10:59

  Liset, wat een prachtig artikel. Heel knap dat je dit zo deelt. Snap dat chronisch ziek zijn je leven enorm beïnvloed. Kijk ook vooral naar de dingen die je wel hebt, zoals je heel positief zegt dat je anders niet had geweten dat je relatie alles aankon. Dat vind ik het mooiste puntje van dit artikel! X

  • 26 oktober 2015 / 13:23

   Ah dankjewel Lindsey :). Ik kijk zeker ook naar de positieve dingen, want ik kan nu eenmaal de situatie niet veranderen. Ik ben blij voor de dingen die ik heb geleerd, heb ontdekt en die mij nieuwe kansen hebben gegeven. Anders was ik ook nooit begonnen met bloggen. Ik wilde een nieuwe hobby/bezigheid/passie vinden waar ik me in kwijt kon :).

 2. 26 oktober 2015 / 13:38

  Tjee wat mooi beschreven maar ik kan me voorstellen dat zoiets ook wel confronterend is om op papier te zetten. Ik vind het knap dat je eindelijk open durft te zijn over je ziekte. Ik heb veel respect en bewondering voor je! Wat fijn ook dat je met Martijn alles aan kunt, dat moet een fantastisch gevoel zijn.

 3. 26 oktober 2015 / 15:00

  Wat heb je dit mooi beschreven Liset! Fijn dat Martijn er altijd voor je is en je grote steun en toeverlaat is.

 4. 26 oktober 2015 / 20:11

  Het blijft bizar als je leven door lichamelijke gebreken een wending krijgt, maar het is zo fijn en mooi om te lezen dat je wel je plezier in andere dingen hebt gevonden. En dat vind ik zo enorm belangrijk! Het is zo verleidelijk om in je oude dromen te blijven hangen, en iedere keer geconfronteerd te worden met de teleurstellingen. Jou verhaal is dan ook heel herkenbaar met de meeste punten en ik ben ook enorm blij dat ik het bloggen ontdekt heb. Zo gek om te bedenken dat we dit hiervoor misschien wel nooit hadden gedaan. En wij dingen doen waar anderen ook weer van dromen 😉

 5. 26 oktober 2015 / 21:24

  Poe… het lijkt me heel confronterend om dit zo op een rijtje te zien. Wat als, wat als… 🙁 Toch staan er ook mooie dingen tussen, zoals je sterke relatie met je vriend. Dat is toch prachtig?

 6. 27 oktober 2015 / 23:52

  Ja zo lastig! Je heb veel dingen moeten opgeven, maar zoals je zelf zegt je heb er ook weer andere mooie dingen voor terug gekregen die je anders nooit van jezelf wist of zou meemaken. Het belangrijkste is dat je nu een heerlijk gezin heb en geniet van alles wat nu op je pad komt! <3

  XxX

 7. 28 oktober 2015 / 10:21

  Mooi artikel geworden Liset! Soms neem ik mijn gezondheid en de dingen die ik kan doen maar als vanzelfsprekend, maar niet iedereen kan zomaar alles doen. Ondanks heb je gelukkig een lieve vriend en een nieuwe hobby gevonden. Ik ben blij dat wij elke keer van je mooie blog artikelen mogen genieten!

 8. 29 oktober 2015 / 18:43

  Wat een persoonlijke post, maar wel echt knap van je dat je dit met ons deelt Liset! Aan de ene kant heb ik medelijden met jou en je ziekte natuurlijk, maar aan de andere kant heb je alsnog heel veel bereikt, dus ben ik ook trots op je! <3

 9. 30 oktober 2015 / 23:08

  Wat een mooi kwetsbaar artikelen. Super dat je zo positief in het leven staat.

 10. 27 november 2015 / 13:11

  Mooi en herkenbaar verhaal. Als je chronisch ziek wordt, ben je genoodzaakt je toekomstbeeld aan te passen. Dat is niet gemakkelijk, maar je leert er ook uit en komt soms dichter bij jezelf te staan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.