Wat te doen bij een trillend ooglid?

Heb jij dat wel eens? Dat je ooghoek of ooglid trilt? Ik heb er nu al een aantal weken last van, en potjandikkie, ik vind het vervelend! Maar wat is nou de oorzaak van een trillend ooglid? En wat kun je er aan doen om het over te laten gaan? Ik vertel je alles!

Hoe ontstaat een trillend ooglid?

Een  trillend ooglid wordt veroorzaakt door een overactieve zevende hersenzenuw (de nervus facialis). Deze stuurt onder andere de spieren in je ogen, je mondhoeken en wangen aan. Héél soms kan het overslaan naar een ander deel in je gezicht, bijvoorbeeld naar je mondhoeken of je wenkbrauwen, maar gelukkig komt dit zelden voor.

Een trillend ooglid kan verschillende oorzaken hebben, maar op nummer één staat toch wel vermoeidheid en een grote hoeveelheid stress. Ook het langdurig staren naar een boek of een beeldscherm kan een trillend ooglid veroorzaken.

En wist je dat het tekort aan bepaalde vitamines, zoals B12, een trillend ooglid kan uitlokken?

Wat kun je doen tegen een trillend ooglid?

Misschien niet gelijk een makkelijke als je een druk leven hebt, maar probeer te ontspannen en niet teveel stress te ervaren. Neem daarom voldoende rust en slaap en geef je oog de kans om bij te kunnen komen.

Ook het minderen van beeldschermtijd zou een goede kanshebber zijn. Zo tuur je niet teveel met je ogen en span je je oogspieren minder aan.

Om je ooglid te laten ontspannen zou je met je vinger je ooglid zachtjes kunnen masseren. Als een totale rugmassage je je lichaam al laat ontspannen en loskomen, waarom zou je dan je oog niet masseren? Het proberen waard!

Vaak ga je meer knipperen als je een trillend ooglid hebt. In dat geval zouden oogdruppels een uitkomst kunnen bieden. Het voorkomt droge ogen, waardoor je minder gaat knipperen.

Wat als het niet over gaat?

Mocht een trillend ooglid maar niet weg gaan, dan is het verstandig om naar een huisarts te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar een neuroloog en de opties met je bespreken wat er aan gedaan kan worden. Soms kiest hij of zij ervoor om een injectie botox in te spuiten om de spiertjes te verlammen, waardoor je trillend ooglid (tijdelijk) verdwijnt.

Heb jij wel eens last van een trillend ooglid?

Liefs Liset

14 Reacties

 1. 26 juni 2017 / 13:35

  Ik had het vroeger heel vaak, nu alleen als ik echt heel erg moe ben

 2. 26 juni 2017 / 15:47

  Mijn vriend heeft het vaak en is er ook al mee bij de dokter geweest. Vermoeidheid inderdaad. Maar ik heb het soms en weet daf het mega irritant kan zijn! Mooi blog onderwerp!

 3. Sabrina
  26 juni 2017 / 20:08

  Toen mijn man dit voor het eerst naar een hij dacht dat het door de vermoeidheid kwam, vond ik dat zo raar! Niet veel later had ik het ook… Vreemd verschijnsel hoor. Gelukkig gaat het over met rust

 4. 26 juni 2017 / 22:41

  Ik heb het eigenlijk weinig op het moment, is wel een erger geweest. Vermoeidheid…

 5. 27 juni 2017 / 10:46

  Gelukkig geen last van. Ook nog nooit gehad maar wel fijne tips voor mensen die er last van hebben.

 6. 27 juni 2017 / 11:16

  Ik heb er ook wel eens last van en ik vind het vet irritant. Ik vind ook dat het aanvoelt alsof iedereen kan zien dat je oog trilt. Gelukkig is dat niet zo maar het belemmert me wel.

 7. 27 juni 2017 / 14:52

  Ik heb dat ook wel eens als ik mega moe ben, super vervelend!

 8. 28 juni 2017 / 18:37

  Ik heb er ook last van! Instant bij moeilijke vergaderingen of lastige situaties. Maar na enkele uren gaat dit altijd over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.