Welke apparatuur gebruik ik voor mijn blog?

welke apparatuur gebruik ik voor mijn blog?

Hoewel het niet zo voelt, blog ik inmiddels alweer vijf jaar. In die jaren heb ik heel wat ervaring op gedaan en kan ik me zo onderhand een ervaren blogger noemen. Nog niet eerder heb ik verteld over wat ik allemaal voor mijn blog gebruik, dus dat werd hoog tijd! Welke apparatuur kan ik je aanraden, met welke programma’s bewerk ik mijn foto’s en video’s en hoe hou ik mijn administratie bij? Ik vertel je er meer over!

Spiegelreflex camera

Toen ik net mijn blog was gestart, heb ik binnen twee maanden een grote investering gedaan. Ik kocht toen mijn spiegelreflexcamera en mijn MacBook. Ook al is dit best een uitgave; ik wist gewoon dat ik met deze apparaten kwaliteit af kon leveren en achteraf gezien ben ik daar heel blij om.

Ja, je kunt ook beginnen met het maken van foto’s met je telefoon (die zijn nu heel goed inmiddels) of een compact camera, maar ik vind persoonlijk dat je nooit de kwaliteit evenaart als met een spiegelreflexcamera.

Nu heb ik zelf de Canon 600D. Dit is een mooie body waarmee je goede foto’s kunt maken en het is daarbij niet één van de allerduurste professionele camera’s. Zou je deze opnieuw kopen, dan is er nu de Canon 750D die ook de functie ‘automatisch scherpstellen’ heeft bij het filmen en een touchscreen bevat. Mijn oudje heeft die functies helaas niet.

Welke apparatuur gebruik ik voor mijn blog?

Objectieven

Om verschillende effecten te kunnen creëren met mijn foto’s heb ik twee objectieven (lenzen) voor mijn camera. Ik ben begonnen met een standaardlens, de EFS 18-55 mm f/3.5-5.6 IS II lens. Deze is perfect voor productfotografie omdat hij goed in- en uit kan zoomen. Het is een mooie beginnerslens, maar voor dat mooie bokeh-effect (scherpte/diepte) gebruik ik het liefste de EF 50 mm f/1.8 STM lens. Je kunt hem niet in- en uitzoomen, dus je moet gewoon naar je voorwerp toelopen of er verder vanaf gaan staan.

Toch is dit momenteel mijn favoriete lens omdat hij een diafragma van F1.8 heeft. Hierdoor valt er veel licht door de lens op de sensor van de camera, wat er weer voor zorgt dat je mooie, lichte en heldere foto’s kunt maken bij weinig licht. Ik vind deze dan ook erg mooi bij outfitfoto’s!

Systeemcamera

Ook heb ik nog een camera die ik mee kan nemen voor onderweg. Ongeveer twee jaar terug heb ik de Nikon 1 J5 systeemcamera gekregen via een samenwerking. Hier zit een 1 Nikkor 10-30mm lens op. De beelden zijn haarscherp en ook nog eens mooi in de belichting. Hij wordt bij slecht daglicht gelukkig niet korrelig in het beeld en dat is echt een verademing na mijn vorige compactcamera. De Nikon 1 J5 systeemcamera is handzaam, ziet er leuk uit (valt ook wat voor te zeggen, haha) en is ideaal om video’s voor onderweg mee te maken omdat hij lekker licht in gewicht is.

Welke apparatuur gebruik ik voor mijn blog?

Softbox en foto-attributen

Omdat Nederland niet een heel zonnig land is, komt het wel eens voor dat je niet genoeg hebt aan alleen daglicht voor je productfoto’s. Ik gebruik hiervoor een daglichtlamp, oftwel een softbox. Deze creëert mooi en helder licht, waardoor mijn foto’s er direct een stuk beter uitzien. Ik kan niet meer zonder! Ook voor portretfoto’s is het super handig omdat hij je gezicht extra goed belicht voor bijvoorbeeld het fotograferen van een make-uplook.

Ook heb ik standaard wat leuke, hippe attributen op voorraad om de foto’s leuk aan te kleden. Zo heb ik wat roségouden mandjes, marmeren dienblaadjes, kekke bloemetjes en zachte kleedjes hier liggen. Elke keer vis ik weer wat anders uit mijn interieur om de foto’s aantrekkelijker en mooier uit te laten komen.

Boekhouding mappen

Misschien eentje waar je niet direct aan denkt, maar voor mijn blog moet ik ook een administratie bij houden. De facturen die ik uitschrijf na een samenwerking/opdracht belanden in een gekleurde map met tabbladen. Hierin hou ik ook mijn omzet- en inkomstenbelasting bij. Tabbladen, mappen en een perforator behoren dus ook tot mijn blog ‘inboedel’. Ik koop dat soort dingen vaak bij de Action, maar je kunt het natuurlijk ook bij een professionele winkel halen zoals Engelbert Strauss. Het is belangrijk dat ik alles erbij kan pakken als ik weer eens aangifte moet doen, dus om alles mooi bij elkaar te houden, is een must voor mij!

Laptop

Al jaren ben ik helemaal bij met mijn MacBook. Ik kan hier eigenlijk alles mee! Hij kan veel programma’s tegelijk aan en is gewoon heel gebruiksvriendelijk. Er zitten al wat standaard bewerkingsprogramma’s op zoals iPhoto en iMovie zodat je gelijk al uit de voeten kunt met een simpele fotobewerking en het editen van video’s. Ik heb hier veel van geleerd en het is een mooie opstap naar wat andere ‘grote’ bewerkingsprogramma zoals Photoshop of Lightroom. Mijn laptop is mijn alles, ik kan er tekst verwerken, video’s editen, internetten en foto’s bewerken. Een handig ding die ik graag op mijn nieuwe bureau gebruik.

Bewerkingsprogramma foto en video

Als ik heel eerlijk ben, bewerk ik mijn foto’s nauwelijks. Als je de instellingen van je camera goed hebt staan en wat testfoto’s hebt gemaakt, komen de meeste foto’s er gewoon goed uit. Tuurlijk, het licht kan enigzins wat roet in het eten gooien waardoor een kleur oogschaduw of een mooie, blauwe trui niet helemaal uitkomen zoals ze in het echt zijn. Dan pas ik soms het contrast of de kleur wat aan en is het al gauw goed. Hiervoor gebruikt ik gewoon het simpele iPhoto op mijn Macbook en soms het (online) bewerkingsprograma Picmonkey om collages te maken of leuke effecten toe voegen.

Voor het verkleinen van mijn foto’s qua grootte (MB), gebruik ik Picasa, een gratis te downloaden programma waarmee je ook foto’s kunt bewerken, collages kunt maken en ook foto’s kunt converteren naar een kleiner formaat.

Zo, het is allemaal bij elkaar toch nog een hele lijst geworden, maar dit is wat ik allemaal gebruik voor mijn blog. Ik hoop dat je er wat aan hebt en mocht je vragen hebben, stel ze dan vooral hieronder!

Liefs Liset

15 Reacties

 1. 28 maart 2018 / 09:41

  Ik vind het altijd super leuk om te zien hoe artikelen bij een ander tot stand komen. Een leuk kijkje in de keuken. En het is grappig, ondanks dat blogs een beetje dezelfde dingen bevatten, komen we allemaal via een hele andere weg bij het eindresultaat. En die diversiteit maakt het zo leuk en een blog zo persoonlijk. Over de investering ben ik het helemaal met je eens, een goede computer of laptop is wel nodig en ik kan zelf ook niet meer zonder mijn spiegelreflex camera!

 2. 28 maart 2018 / 09:48

  Ik werk ook met canon en een macbook, wil nooit meer wat anders! 🙂 De 50mm lens is hier ook al jaren favoriet, met een 1.8 diafragma wordt alles mooi. 😀

 3. 28 maart 2018 / 10:27

  Ik ben zelf ook zo een 5 jaar terug begonnen en kocht inderdaad ook echt na 2/3 maanden mijn Canon 600D, beste aankoop ooit. Ik heb wel is discussies met vrienden dat een telefoon net zo goed foto’s kan maken. En ja dat klopt maar toch zijn mijn foto’s mooier en van betere kwaliteit als ik de camera gebruik, haha. En als ik zo kijk naar wat jij, en ik ook want lijstje is redelijk vergelijkbaar, gebruiken om alleen een blog (en social media) te onderhouden is het best veel eigenlijk!
  Lotte heeft geplaatst: Would You Rather | TAGMy Profile

 4. 28 maart 2018 / 10:54

  Hier ook een macbook en zou niet meer anders willen. Wij hebben een spiegelreflex camera maar eigenlijk gebruik ik deze veel te weinig. Ook omdat ik met mijn iPhone zoveel mooie foto’s kan maken. Ik moet me echt eens meer in mijn Canon gaan verdiepen lees ik nu wel 🙂 Mooie attributen ook allemaal.

 5. 28 maart 2018 / 11:18

  Een macbook staat heel hoog op mijn verlanglijstje! Ik vind het leuk en interessant om te weten wat je allemaal gebruik vooral van die objectieven! Want een 50mm lens staat ook nog op mijn wishlist.Het is enkel uitzoeken welke ik perfect vind 😉
  Elke heeft geplaatst: Budget maandag: ontpluizer voor kledingMy Profile

 6. 28 maart 2018 / 11:29

  Leuk om te lezen Liset. Zelf heb ik ook een Canon waar ik erg blij mee ben en de Macbook die kan ik ook echt niet meer missen. Goed dat je de mappen benoemd. Dat is nog wel eens iets dat bloggers vergeten of willen vergeten. De administratie bijhouden…
  Mariëlle | Me-licious heeft geplaatst: Getest | Queen Tarzi LashesMy Profile

 7. 28 maart 2018 / 12:44

  Wat een fijn uitgebreid artikel! Ik gebruik bijna dezelfde dingen, maar ik zou nog wel een extra lens willen voor mijn camera. Ik fotografeer nog steeds met de standaard lenzen die ik er destijds bij kreeg. X
  Esmée heeft geplaatst: De leukste stedentrips met de autoMy Profile

 8. 29 maart 2018 / 11:12

  Leuk, ik heb ook een reflexcamera, maar niet voor mijn blog. Ik ben een echte amateur-fotograaf, een passie die ik overkreeg van mijn grootvader: ik kreeg ook “les” van hem en heb fotografie gevolgd. En mijn blog draait rond schrijven,, dat is dus een andere passie… Gek dat die twee zo los staan van elkaar bij mij, ik heb dat nogal gedacht….

  Nu ja, zo zie je maar… 😉
  Hippiemeisje heeft geplaatst: Van afscheid over goedkeuring tot de eerste keer menstruaties: ik ben gelukkig!My Profile

 9. 29 maart 2018 / 20:43

  Wat een goede tips! Ik heb ook altijd gedoe met daglicht. Mocht mijn blog groeien dan ga ik ook zeker eens kijken naar een softbox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.